Zastava Bosne i Hercegovine

SAOPŠTENJE POVODOM MEMORANDUMA SEKRETARIJATA VENECIJANSKE KOMISIJA NA POSLEDNJI NACRT USTAVNIH AMANDMANA SRBIJE


Memorandum Sekretarijata koji je Venecijanska komisija objavila ove nedelje i kojim "daje zeleno svetlo" na poslednji nacrt Ustavnih amandmana Srbije, izazvao je veliko nezadovoljstvo među jednim brojem sudija, tužilaca i civilnog sektora. Kako tvrde, mišljenje Venecijanske komisije nije doneto u skladu sa procedurom rada ovog tela i zato će tražiti izjašnjenje i od same VK i od Saveta Evrope.

"Novosti" su se obratile sedištu VK i tražile razjašnjenje cele situacije - da li Memorandum izražava zvaničan stav Komisije i da li je usvojen u propisanoj proceduri.

"Memorandum zaista reprezentuje stav VK. On je prvo prosleđen izvestiocima, a zatim je usmeno predstavljen članovima Komisije na sednici. Niko od njih nije imao primedbe.

Naprotiv, Komisija je notirala tekst i posle autorizacije je objavljen," navodi se u pismenom odgovoru koji nam je u ime predsednika VK Đanija Bukićija poslala Natalija Mikelova, zadužena za odnose sa javnošću.

Ona dodaje da je istina da Memorandum nije formalno usvojen i za to, kako kaže, postoje dva razloga.

"Prvi je činjenica da je tekst amandmana stigao samo nekoliko dana pre sednice, pa nije bilo vremena za kompletnu proceduru usvajanja. Drugo, u tekstu nisu otvorena nova pitanja, već je cilj bio da se uskladi inicijalni tekst amandmana sa mišljenjem Venecijanske komisije iz juna. Zato smo smatrali da je dovoljno poređenje tog teksta sa junskim mišljenjem i da nije potrebno da dajemo novo. Venecijanska komisija je sledila takvu proceduru i u nekim drugim slučajevima, na primer kod ustavnih amandmana Ukrajine," navela je Tatjana Mikelova.

Posle najnovijeg mišljenja Venecijanske komisije, Vlada će prvo poslati Skupštini inicijativu za izmenu Ustava, pa tek kada ona bude usvojena sa dve trećine glasova, tekst amandmana. On će ići na Odbor za zakonodavstvo i ustavna pitanja, koje će biti zvanični predlagač izmena.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 26.10.2018.
Naslov: Redakcija