Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Izmenama propisa biće omogućeno da pored javnih preduzeća, sahranjivanja i održavanja grobalja mogu da obavljaju i privatna preduzeća


Prema važećem Zakonu o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 - dalje: Zakon) usluge sahranjivanja i održavanja grobalja mogu da obavljaju samo javna preduzeća, a ukoliko do kraja 2015. godine budu usvojene izmeneZakona, to će moći da čine i privatna preduzeća.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Jovanka Atanacković, najavila je da će biti razmotreni trenutni problemi i ono što žele privatni pogrebni preduzetnici, objašnjavajući da je potrebno stvoriti određeni tržišni sistem i razmišljati o liberalizaciji ove delatnosti.

Ona je pojasnila da je Zakonom predviđeno da za sahranjivanje i održavanje groblja može da se kandiduje i ovu delatnost obavlja samo javno preduzeće ili privredno društvo koje ima minimum 51 odsto javnog kapitala. Međutim, dodala je, ono što je jako bitno jeste da i sada postoji mogućnost da privatna pogrebna preduzeća rade svoj posao.

Privatna pogrebna preduzeća u Srbiji, a ima ih preko 150, tvrde suprotno. Kako kažu, po postojećim propisima ne mogu da se registruju pod šifrom delatnosti "pogrebne usluge" – mada im je upravo to u opisu posla, te su praktično naterani da godinama ovaj posao rade "na crno".

Predstavnici privatnih pogrebnih preduzeća kažu da im se posao svodi na to da obavljaju priremne radnje pre nego što pokojnik bude sahranjen. Kako praktično obavljaju nelegalnu delatnost, u stalnom su riziku da njihov rad bude zabranjen i da ih inspekcija kazni visokim dinarskim kaznama zbog ilegalnog rada.

Problem je nastao kada je Zakonom zabranjeno privatnim preduzećima da rade u oblasti pogrebnih usluga i tako otvoren prostor za monopolizaciju javno-komunalnih preduzeća u ovoj oblasti. Tumačeći Zakon u kojem piše da se pogrebnim uslugama mogu baviti samo preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, Agencija za privredne registre odbila je da privatna pogrebna preduzeća registruje pod šifrom delatnosti "pogrebne usluge". Na taj način je direktno oko 3.260 zaposlenih u privatnim pogrebnim preduzećima otišlo u nelegalan rad.

Inače, ovaj Zakon je na isti način praktično zabranio i crkvama i verskim zajednicama da slobodno raspolažu svojom imovinom u koju spadaju i mnoga crkvena groblja. U Mreži za poslovnu saradnju tvrde da su sada i crkve i verske zajednice naterane da plaćaju javna-komunalna preduzeća da im održavaju groblja, što predstavlja kršenje člana 6. Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", br. 36/2006) i ograničava autonomiju crkava i verskih zajednica.

Zbog problema koji je sporni član 5. Zakona doneo privatnim pogrebnim preduzećima, Udruženje privatnih pogrebnika Srbije, po rečima njegovog predsednika, Dragana Zdelara, podnelo je zahtev Ustavnom sudu Srbije za ocenu njegove ustanovnosti, a predstavnici tog udruženja potražili su i pomoć Zaštitnika građana, Saše Jankovića.

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011)

Vršioci komunalnih delatnosti

Član 5

Komunalnu delatnost mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt.

Komunalnu delatnost iz člana 2. stav 3. tačka 1), komunalnu delatnost iz tačke 5) u delu koji obuhvata obavljanje javnog linijskog prevoza putnika trolejbusima i komunalnu delatnost iz tačke 6) u delu koji obuhvata održavanje groblja i objekata, koji se nalaze u sklopu groblja (mrtvačnica, kapela i krematorijum), sahranjivanje ili kremiranje i održavanje pasivnih groblja i spomen obeležja mogu obavljati isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51% Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave.

Jedinica lokalne samouprave može odlukom o načinu obavljanja komunalne delatnosti, a u skladu sa zakonom, poveriti poslove uređivanja i održavanja grobalja crkvi i verskim zajednicama.

ZAKON O CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2006)

Autonomija crkava i verskih zajednica

Član 6

Crkve i verske zajednice su nezavisne od države i jednake pred zakonom.

Crkve i verske zajednice su slobodne i autonomne u određivanju svog verskog identiteta.

Crkve i verske zajednice imaju pravo da samostalno uređuju i sprovode svoj poredak i organizaciju i da samostalno obavljaju svoje unutrašnje i javne poslove.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 28.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija