Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZRADA PREGOVARAČKIH POZICIJA ZA POGLAVLJA 23 I 24 POČINJE 30. OKTOBRA 2015. GODINE


Radne grupe za pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, počeće izradu pregovaračkih pozicija za te oblasti u petak, 30. oktobra 2015. godine, najavila je šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU, Tanja Miščević.

"U petak pišemo pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24, kako bismo što pre imali spremna i ova dokumenta da, po završetku rasprave u Komitetu za proširenje, i mi predstavimo pregovaračke pozicije", rekla je Miščević na radnom sastanku sa predstavnicima civilnog društva, povodom završetka priprema za otvaranje Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe.

Ona je podsetila da je 23. oktobra 2015. godine na sednici Vlade Republike Srbije utvrđen tekst Akcionog plana za Poglavlje 23 i navela da će taj datum Evropska komisija staviti u Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja.

"Time je završena i poslednja stvar koja nam je bila potrebna da bismo krenuli u proceduru pred Komitetom za proširenje. Prema informacijama koje imamo, odmah početkom novembra će početi rasprava o ovom Akcionom planu", rekla je Miščević.

Ona je pohvalila saradnju sa nevladinim sektorom i istakla da će uskoro biti završene smernice za uključivanje civilnog društva u pregovore.

Prema njenim rečima, Akcioni plan za Poglavlje 23 sadržinski i metodološki je drugačiji od plana za Poglavlje 24.

Ona je objasnila da u Poglavlju 23 u oblasti borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i osnovnih prava zapravo nema pravila EU i standarda sa kojima se treba usaglašavati, već dobre prakse koju bi trebalo uneti u domaće pravo.

Sa druge strane, rekla je Miščević, već postoje obaveze, poput strategija reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, zabrane diskriminacije, koje je trebalo uklopiti u detaljan i širok Akcioni plan.

"Da li je plan savršen? Niko to neće reći, imajući u vidu da je u pitanju živa materija", rekla je Miščević i podsetila da će biti revizije Akcionog plana.

Pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23, Čedomir Backović, ocenio je da je Akcioni plan za Poglavlje 23 najbolji koji je ikad dostavljen u Briselu.

On je zahvalio organizacijama civilnog društva na saradnji, ističući da njihov posao tek predstoji, jer će njihova najvažnija uloga biti da se Akcioni plan sprovodi.

Predstavnik Kuće ljudskih prava i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 23, Milan Antonijević, rekao je da bi Vlada Republike Srbije uskoro trebalo da usvoji smernice za saradnju sa civilnim društvom.

On je dodao da će civilno društvo insistirati na ranom upozoravanju na kašnjenja u određenim oblastima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.10.2015.
Naslov: Redakcija