Zastava Bosne i Hercegovine

SUDIJSKE TOGE OBAVEZA OD 1. JANUARA 2016. GODINE


Sudije u Srbiji će do kraja 2015. godine dobiti toge i od 1. januara 2016. godine biće obavezni da u njima dolaze na suđenja. Predstavnici pravosuđa i Ministarstvo pravde sigurni su da će ta novina poboljšati ugled sudstva.

Prvu sudijsku togu koja je napravljena, obukla je predsednica Upravnog suda, Jelena Ivanović, koja kaže da nošenje toge na suđenju obezbeđuje prikladno odevanje predstavnika pravosuđa.

"Nošenje toge tokom suđenja omogućava promovisanje visokih standarda sudijskog ponašanja, a samim tim to će uticati na ojačanje poverenja građana", smatra predsednica Upravnog suda Jelena Ivanović.

U Ministarstvu pravde očekuju da će toge povećati ugled suda, ali i autoritet sudija.

"Samim činom službene odeće odaje se veći autoritet, pa se povećava i poverenje građana u sudski sistem, ali s druge strane, nošenje službene odeće od strane sudija nameće obavezu i svim učesnicima i strankama da svojim primerenim izgledom doprinose upravo jačanju ugleda institucije", kaže pomoćnica ministra pravde Srbije, Nela Kuburović.

Praksu obaveznog nošenja službene odeće evropske zemlje imaju dugo, a uvedena je i u većini zemalja regiona. Iako u mnogim zemljama toge nose svi učesnici u postupku, tužilaštvo i advokati, takva praksa u Srbiji još nije u planu, ali jeste uvođenje obaveznog uniformisanja svih koji u sudovima i tužilaštvima dolaze u kontakt sa građanima.

Izvor: Vebsajt RTS, 28.10.2015.
Naslov: Redakcija