Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN REBALANS POKRAJINSKOG BUDžETA


Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas rebalans pokrajinskog budžeta koji predviđa prihod od oko 58,7 milijardi dinara i rashod od oko 62,5 milijardi dinara, odnosno deficit od oko 4,3 milijarde dinara.

Od ukupno 107 odbornika koliko ih je, za vreme glasanja bilo u skupštinskoj sali, 69 je glasalo za rebalans, 36 je bilo protiv, a dva poslanika nisu učestvovala u glasanju.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta, pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da je njime izbegnuto novo zaduživanje.

Sa druge strane, predstavnici opozicije izneli su primedbu da Pokrajinska vlada nije ostvarila nikakve uštede i da se ne radi ni o kakvom izbegavanju zaduživanja, već da je iz prošlog perioda preneto nešto više od 5,5 milijardi dinara nerealizovanih sredstava.

Najveća povećanja rebalansom budžeta odnose se na izdatke za izgradnju Žeželjevog mosta i druge faze Instituta u Sremskoj Kamenici i to od po 360 miliona dinara.

Povećanje budžeta rebalansom dobio je i Pokrajinski sekretarijat za sport i to u iznosu od 73,52 miliona dinara, dok je Pokrajinski sekretarijat za energetiku povećanjem budžeta dobio novih 147 miliona dinara koje bi trebalo da utroši za izgradnju javnih skladišta za biomasu.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo dobio je novih 9,5 miliona dinara za izgradnju Gerontološkog centra u Subotici, 24,84 miliona za Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Banji Kanjiža i 18,72 miliona dinara za Specijalnu bolnicu u Beloj Crkvi.

Kako je kazao Radoman, rebalansom budžeta opredeljeno je novih 490 miliona dinara za podsticanje mera zapošljavanja.

"Osim 490 miliona dinara, u svrhu povećanja zapošljavanja izdvojeno je i novih 100 miliona dinara za mala i srednja preduzeća", kazao je Radoman, konstatujući da je broj zaposlenih u Vojvodini u avgustu ove godine u odnosu na isti period lane veći za nešto više od 16.000.

Izvor: