Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA: Zahtevi za isplatu subvencija za suncokret podnose se od 14. oktobra do 14. novembra 2022. godine


Zahtevi za isplatu subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, podnose se od 14. oktobra do 14. novembra, a novac za isplatu, kako je obećala država, obezbeđen je u tekućem budžetu, izjavio je u utorak predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić.

On je rekao da bi javni poziv za predaju dokumentacije Upravi za agrarna plaćanja trebalo da se raspiše ove nedelje, a mogu je dostaviti proizvođači ili uljare kojima je prodat suncokret.

“Kada smo protestovali, pre dva meseca, tražili smo od države da obezbedi minimalnu, garantovanu cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu. Pošto su uljare pristale da plate oko 65 dinara država je trebalo da doplati još osam dinara, kako bi se dostigla tražena cena, ali ne znam kako su izračunali da treba da plate 7,8 dinara, tako da je minimalna cena 72,8 dinara. Mi smo pristali da je prihvatimo”, rekao je Savić.

Dodao je da sve uljare ne plaćaju suncokret po istoj ceni i da će proizvođači koji tu uljaricu prodaju po višoj ceni od 65 dinara dobiti manju subvenciju od države.

Savić je rekao da je imao 35 hektara pod suncokretom i da je od uljare dobio akontnu cenu od 67 dinara po kilogramu.

Podsetio je da svake godine uljare ponude akontnu cenu koja nije konačna, a kasnije doplate po nekoliko dinara po kilogramu.

“Pošto su mi platili veću cenu, dobiću manje od države koja će namiriti samo razliku od 67 dinara do 72,8 dinara po kilogramu”, rekao je Savić.

Istakao je da cena od 72,8 dinara proizvođačima omogućava da pokriju troškove proizvodnje i obnove setvu suncokreta.

Na pitanje zašto je sada usporen otkup suncokreta od poljoprivrednika koji su ga kasnije požnjeli, Savić je rekao da je verovatno problem u nedostatku novca kod uljara.

Fabrike ulja su prošle godine, prema njegovim rečima, suncokret otkupljivale po 60-61 dinar po kilogramu i ove godine verovatno nisu računale da moraju da plate više jer su porasli troškovi proizvodnje.

Savić je rekao da ostaje sumnja da li će država subvenciju isplatiti ove godine, iako je tako obećano, ili će taj dug preneti u sledeću godinu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 27.09.2022.
Naslov: Redakcija