Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Poreska uprava raspolagaće većim obimom podataka i imaće mogućnost bolje procene rizika, češće tzv. posredne i znatno ređe neposredne kontrole


Novi model fiskalizacije značajno je različit od aktuelnog. Sadašnji model je pre svega tehnološki zastareo, a nove tehnologije zahtevaju prilagođavanja u svim segmentima pa i u ovom, kaže Aleksandar Vasić, član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije. Kako dodaje, primedbe na tehnološka unapređenja su neprimerene, jer niko od kritičara više ne koristi npr. mobilne telefone koji su proizvedeni pre 15 godina.

- Proklamovani cilj države da se obračuna sa nelegalnim prometom je jedan od najvažnijih razloga za uvođenje novog sistema fiskalizacije. I u sadašnjem sistemu država je imala određene podatke, ali je opšti utisak da ih nije dovoljno koristila. Kontrole su se, osim onih opravdanih da li neko izdaje ili ne fiskalne račune, svodile na kažnjavanje obveznika za potpuno nebitne i više formalne propuste kao npr., datum vršenja redovnog servisa kase, formiranje dnevnih izveštaja nakon roka i slično, što je kod obveznika opravdano stvaralo sumnju da su kazne bile cilj same sebi - smatra Vasić.

Prema njegovim rečima, prema novom sistemu fiskalizacije Poreska uprava će raspolagati značajno većim obimom podataka i imaće mogućnost bolje procene rizika, češće tzv. posredne kontrole (bez izlaska na teren) i znatno ređe neposredne kontrole, tj. kontrole samo kod onih poreskih obveznika za koje se na osnovu podataka proceni da vrše neregistrovan promet.

- Benefiti koje će imati poreski obveznici su brojni. Oni se pre svega odnose na značajna pojednostavljenja i uštede. U istoriju odlaze postupak fiskalizacije i obavezni redovni servisi uređaja, štampanje dnevnih izveštaja, kontrolnih traka i njihovo čuvanje kao i eliminisanje dodatnih evidencija koje se danas vode - objašnjava Vasić.

Najveća mana prema njegovim rečima je dodatan trošak.

- Dobra vest je da će država subvencionisati nabavku novih fiskalnih uređaja, pa će obveznici imati moderniju opremu a trošak neće snositi sami. U ovom momentu je mali broj proizvođača dao svoje ponude, ali očekujem da će najveći deo tog troška biti pokriven državnim subvencijama - kaže Vasić.

Novim modelom fiskalizacije proširen je i krug obveznika.

- Ovo je mana za one koji su do sada bili izuzeti, mada se postavlja pitanja da li je to zaista i do sada bilo potrebno, ali i oni će imati subvencije za nabavku uređaja. Obavezu posedovanja fiskalnog uređaja i evidentiranja prometa sada će imati i trgovci koji prodaju vrše putem interneta, prevoznici, organizatori sportskih, zabavnih i rekreativnih delatnosti - dodaje.

Od obaveze fiskalizacije su i dalje izuzeti taksisti, advokati i lekari.

- Ovo je izazvalo puno polemike, ali država očigledno nema snage da i ovim grupama nametne ovu obavezi, što bilo više nego opravdano - navodi Vasić.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.09.2021.
Naslov: Redakcija