Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Predlog zakona u skupštinskoj proceduri tokom jeseni


Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri na jesen, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i navodi da će sa Rusijom biti potpisan memorandum o saradnji u toj važnoj oblasti.

Na dodeli nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2019. godinu u Starom dvoru, Đorđević je rekao da sve ono što je poslednjih godina radio Inspektorat za rad predstavlja suštinski pomak u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a da sa novim zakonom očekuje kvalitativniji i kvantitavniji iskorak.

On je rekao da su predstavnici Ministarstva predložili na sastancima u Rusiji sklapanje memoranduma o saradnji, a da je dobio potvrdu ruskog ministarstva da su spremni za potpisivanje.

"Oni su prepoznali u nama dobrog partnera, razmenićemo iskustva", kaže Đorđević.

Ministar je rekao da smo morali da se suočimo sa pandemijom korona virusa i prilagodimo novonastaloj situaciji koja je podrazumevala donošenje planova mera i zaštite, što je, kaže, učinila većina poslodavaca.

Ideja je, navodi, da inspekcijska kontrola poštovanja tih mera bude u početku savetodavna, a kasnije da se kao krajnja mera primeni i kažnjavanje.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je bezbednost i zdravlje na radu treba da predstavlja svakodnevnu brigu poslodavaca, a ne samo kada se dogodi neki incident.

Napomenula je da uslovi rada, sredstva i organizacija rada treba da budu prilagođeni radnicima koji su dužni da poštuju propisane mere, i pozvala poslodavce da i dalje ulažu u unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu.

Izvor: Vebsajt Kurir, 25.09.2020.
Naslov: Redakcija