Zastava Bosne i Hercegovine

RAZMATRA SE SUBVENCIONISANJE UGRADNJE GASA U AUTOMOBILE I KUPOVINE BICIKALA


Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije razmatra da naredne godine omogući subvencionisanje ugradnje uređaja na gas u nove i polovne automobile, kako bi se umanjilo zagađenje od izduvnih gasova, a razmotriće i subvencionisanje nabavke bicikala kako bi se smanjila upotreba automobila, izjavio je ministar Goran Trivan.

"Podsticaj za ugradnju gasnih uređaja u automobile, za šta bi moglo da se obezbedi oko milion evra, omogućio bi veći obuhvat vozila, odnosno redukciju izduvnih gasova. Spremni smo i za subvencionisanje nabavke bicikala, ali bi morao da se napravi dobar model, kako ne bi bilo zloupotreba", ukazao je on povodom Međunarodnog dana bez automobila, koji se ove godine u Srbiji obeležava u više od 30 gradova.

Podsetio je da je ove godine počelo i subvencionisanje nabavke hibridnih i električnih vozila, za šta je obezbeđeno oko milion evra iz budžeta.

Trivan je naveo da je na početku godine u Srbiji bilo registrovano oko 700 električnih i hibridnih automobila, a da je trenutno u proceduri više od 170 zahteva za odobravanje subvencionisanja kupovine novih električnih i hibridnih vozila.

Istakao je da je posebno važno da se u Beogradu, kao najvećem gradu koji je imao problem sa zagađenjem vazduha tokom prethodne zime, poveća broj biciklističkih staza i da je sve više autobusa na električni pogon.

Dodao je i da se sve više shvata da je pitanje zagađenja vazduha i zaštite životne sredine problem ne samo jednog ministarstva, već čitave Vlade i svih građana.

Smatra i da bi u narednoj Vladi Republike Srbije Ministarstvo zaštite životne sredine trebalo da dobije veća ovlašćenja, da mu se pripoji nadležnost nad vodama, šumama i održivim razvojem, kao i da se Agenciji za zaštitu životne sredine poveća nadležnost.

"Ministarstvo ekologije i resursa tako bi bilo sveobuhvatno. Slična ministarstva već postoje u svetu", ukazao je Trivan.

Navedeno je i da prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, saobraćaj u zagađenu vazduha u zemlji učestvuje od šest do 20 odsto, što ukazuje da uz grejanje zimi i proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva saobraćaj najozbiljnije zagađuje vazduh.

Ukazano je i da trenutno oko 55 odsto stanovništva sveta živi u gradovima i da će on 2050. dostići 70 procenata, zbog čega je za buduće urbaniste ključno da nađu model za održivu mobilnost u naseljenim mestima, koji će podsticati alternativne vidove prevoza poput bicikla.

Izvor: Vebsajt Politika, 22.09.2020.
Izvod iz vesti: Redakcija