Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA NA 78. MESTU PO KONKURENTNOSTI


Srbija je na 78. mestu na rang-listi 137 zemalja za 2017. godinu Svetskog ekonomskog foruma po globalnom indeksu konkurentnosti, što je najbolji plasman od 2010. godine, saopštili su Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN). Naša zemlja je napredovala za 12 mesta u odnosu na plasman u prethodnoj godini, kada je bila na 90. mestu.

Prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, Srbija bi bila znatno bolje rangirana da je Svetski ekonomski forum analizirao ekonomske rezultati novijeg datuma.

Globalni indeks konkurentnosti malo kasni sa analizom markoekonomskih pokazatelja, jer su uzeti krajem prošle godine – ukazao je Vujović. – Tada je učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu iznosio 74,1 odsto, dok je sada ispod 64 odsto. Zato ćemo u sledećem izveštaju biti bolje plasirani. Očekujem da ćemo napredovati za dvadesetak mesta.

Ministar finansija očekuje i da agencije uskoro poboljšaju kreditni rejting Srbije, jer su neke ostale na istom rejtingu za našu zemlju u prethodne tri godine. Prema njegovim rečima, naša kreditna marža je sada 1,3 odsto, što je četiri puta bolje nego 2014. kada je bila pet odsto. Osim toga, Srbija je u prvih osam meseci ostvarila 84 milijarde dinara suficita u budžetu, što je za oko milijardu evra bolje u odnosu na plan koji je dogovoren sa MMF-om.

Direktorka FREN-a Jelena Žarković-Rakić istakla je da je od 12 "stubova konkurentnosti, Srbija u rangiranju Svetskog ekonomskog foruma za 2017. ostvarila poboljšanja u osam najvažnijih. Najveće poboljšanje ostvareno je u makroekonomskom okruženju – za 31 mesto bolji plasman u odnosu na prošlu godinu, što je posledica boljih objektivnih pokazatelja. Između dva rangiranja registrovan je niži nivo deficita budžeta, viši nivo nacionalne štednje u procentima BDP, rast kreditnog rejtinga zemlje i niži nivo javnog duga izraženog u BDP.

U efikasnosti tržišta rada naša zemlja je napredovala za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, što je posledica boljih ocena privrednika koje su dali u anketi ocenjujući lakoću zapošljavanja i otpuštanja, kvalitet saradnje poslodavaca i radnika i vezu između zarade i produktivnosti.

Na osnovu izjava privrednika, za 21 mesto je, u ovogodišnjem rangiranju, poboljšan plasman "sofisticiranosti poslovanja", a napredak je ostvaren i u efikasnosti tržišta dobara i razvijenosti finansijskog tržišta.

Zanimljivo je da je veliko poboljšanje – za 10 mesta, zabeleženo u oceni našeg visokog obrazovanja i obuke, a po oceni ministra Vujovića, nismo loši i sa ocenom zdravstva.

Najproblematičniji činioci za poslovanje u Srbiji u 2017. i 2018. godini su poreske stope, pristup izvorima finansiranja, neefikasnost državne birokratije i korupcija.

Povećanje vrednosti indeksa konkurentnosti zabeležile su i Albanija, koja je u 2017. plasirana na 75. mestu, zatim Bugarska (49), Hrvatska (74), Mađarska (50), Crna Gora (77), Slovenija (48), kao i BiH koja zauzima 103. mesto, dok je Rumunija drugu godinu zaredom zabeležila pad – našla se na 68. mestu.

Švajcarska je tradicionalno, devetu godinu zaredom, zauzela prvo mesto, dok su SAD preuzele drugu poziciju od Singapura, koji je sada treći na listi. Najlošije rangirana zemlja i ove godine je Jemen.

Izvor: Vebsajt Politika, A. Mikavica, 27.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija