Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJEN ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HIPOTECI: Banka klijentima može vansudskim putem oduzeti stan zbog kašnjenja u otplati kredita, ali klijent zbog toga ima pravo da je tuži i, ukoliko dobije spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana


Izmenama važećeg Zakona o hipoteci("Sl. glasnik RS", br. 115/2005, 60/2015 i 63/2015 - odluka US), koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 28. septembra 2015. godine,bankari će teže odlučivati da neurednim platišama oduzimaju stanove i više će se truditi da dogovorom nađu rešenje.

Novim Zakonom o hipotecipredviđeno je da banka zbog kašnjenja u otplati kredita ima pravo da klijentu vansudskim putem oduzme stan, ali klijent zbog toga može da je tuži, pa će banka zbog sudskih sporova još teže prodati oduzeti stan. Ukoliko klijent dobije spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana.

Nova pravila odnose se na sve klijente koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", kaže da banke neće popuštati ukoliko se kredit ne plaća godinu dana, ali da ima klijenata koji mogu da računaju na olakšice. Svako raskidanje ugovora banci je trošak, pa pre bi klijentima mogli da odobre reprogram kredita ili grejs period u otplati kredita.

Izvor: Vebsajt Blic, Redakcija, 28.09.2015.