Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI PRAVILNIK O OCENJIVANJU UČENIKA U SREDNJOJ ŠKOLI: Novi propis predviđa da će nastavnici ocenjivati usmeno odgovaranje, pismene zadatke, ali i druge aktivnosti. Učenici će moći da poprave ocenu i na dopunskom času. Četiri puta godišnje se planira pisana provera i raspored svih pismenih zadataka mora biti blagovremeno objavljen na oglasnoj tabli. Na nivou odeljenskog veća se termini kontrolnih usaglašavaju, tako da ne bude više od tri provere nedeljno. Đaci mogu najviše jednom dnevno da imaju pismeni zadatak


Pravilnik o ocenjivanjuučenika u srednjoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 33/99 i 108/2003), koji nije menjan 16 godina, ovih dana treba da objavljen, a glavne novine su što nastavnici više neće ocenjivati samo usmeno odgovaranje "pred tablom" i pismene zadatke već i druge aktivnosti, a učenici će moći da poprave ocenu i na dopunskom času.

Poklanjanja ocena od odeljenskog veća zarad boljeg uspeha, više ne bi trebalo da bude.

Umesto kampanjskog, učenje ali i ocenjivanje, moraju da budu kontinuirani i ne ocenjuje se samo usmeno pokazano i znanje na pismenim i kontrolnim vežama, već i učešće u interdisciplinarnim projektima, praktičnim, zajedničkim radovima, rekla je pomoćnica ministra prosvete, Snežana Marković.

Sve te aktivnosti se, kako je rekla, beleže u pedagošku dokumentaciju i kad nastavnik ocenjuje učenika, u evidenciji ima rezultate raznovrsnih aktivnosti učenika i na osnovu toga upisuje ocenu u dnevnik.

Kada su u pitanju 45-minutni pismeni zadaci, nastavnici moraju da ih najave blagovremeno. Četiri puta godišnje se planira pisana provera i raspored svih pismenih zadataka mora biti blagovremeno objavljen na oglasnoj tabli, interenet strani škole.

Na nivou odeljenskog veća se termini kontrolnih usaglašavaju, tako da ne bude više od tri provere nedeljno. Đaci mogu najviše jednom dnevno da imaju pismeni zadatak, rekla je Marković novinarima i istakla da više nema odlaganja kontrolnih.

Kada su u pitanju kratke, 15-minutne provere znanja, one se ne moraju najavljivati, a nema ni ograničenja iz koliko predmeta nastavnici dnevno najviše mogu da proveravaju "na blic".

Međutim, ocene sa takvih testova se ne unose u dnevnik, već u pedagošku dokumentaciju, svesku, koju ima svaki nastavnik. Tek nakon nekoliko takvih provera unosi se jedna ocena u dnevnik.

Roditelj, kako je rekla Marković, može da ima uvid u pedagošku svesku.

Ukoliko pola odeljenja dobije jedinicu, pismeni se ponavlja ali samo jednom i tada mogu da ga rade svi nezadovoljni učenici čak i oni koji nisu dobili jedinicu.

Blic provere znanja mogu da se organizuju i na dopunskom času, jedna je od novina u Praviniku.

Takođe, da bi se spečilo da učenik ostane neocenjen jer ne dolazi na časove, Pravilnik je predvideo ocenjivanje i na dopunskim časovima.

Pravilnik predviđa da se zaključna ocena izvodi na osnovu ocena iz prvog i drugog polugodišta, a tim dokumentom nadležni pokušavaju da uvedu red i kada je u pitanju višegodišnja praksa poklanjanja ocena na odeljenskom veću.

 Takođe, kada je u pitanju vladanje, uvodi se opisno ocenjivanje tokom godine. Do sada je nasilno ponašanje, slučajevi diskriminacije, sankcionisano, između ostalog, postupnim smanjivanjem ocene, što se pokazalo kao nedovoljno efikasno.

"Sada se uvodi opisno ocenjivanje vladanja, odeljenski starešina opisno ocenjuje vladanje i tok", rekla je Marković i podsetila da Protokol o postupanju u slučaju nasilnog ponašanja treba da bude alat, da pomogne odeljenskom starešini. Tek na kraju polugođa odeljensko veće formira brojčanu ocenu iz vladanja, koja i dalje utiče na opšti uspeh.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.09.2015.