Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Izmene propisa o GMO potrebne zbog priključenja Srbije Evopskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji


Novi Zakon o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - dalje: Zakon) biće pripremljen uz prisustvo javnosti i njime neće biti dozvoljeno gajenje GMO semena u Srbiji, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović.

On je naveo da bi izmenama Zakona trebalo pooštriti kontrolu uzgoja poljoprivrednih kultura, dok bi se kaznenim zakonskim merama omogućila bezbednost potrošača.

Dodao je da su izmene propisa o GMO potrebne i zbog priključenja Srbije Evopskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Srbija ne proizvodi genetski nemodifikovanu soju iako je lider u proizvodnji te kulture. Golubović kaže da je osnovni cilj i želja ministarstva da stimuliše naše proizvođače da nastave da se bave genetski nemodifikovanom sojom, ali i da se kontaktira ceo lanac onih koji proizvode meso, mleko i jaja, jer i oni onda imaju proizvod višeg kvaliteta i to mogu da materijalizuju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.09.2015.