Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET EVROPE 29. SEPTEMBRA 2015. GODINE BIRA GENERALNOG SEKRETARA: Svetislava Bulajić kandidat Srbije


Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Svetislava Bulajić kandidat je Srbije za generalnog sekretara Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština SE će, 29. septembra 2015. godine, u Strazburu tajnim glasanjem birati prvog čoveka te međunarodne organizacije, a protivkandidat Bulajićevoj je sadašnji generalni sekretar Vojcek Savicki iz Poljske.

U slučaju pobede, to bi bio prvi put da je predstavnik Srbije na nekoj od najviših funkcija u Savetu Evrope, čiji je član od 2003. godine.

Aleksandra Đurović, šefica delegacije Skupštine Srbije pri PS SE, kaže da možemo biti optimisti.

- Očekujemo da pobedimo, naravno. Srpska delegacija je prethodna tri meseca intenzivno predstavljala Bulajićevu i svuda je ocenjena kao kvalitetan kandidat. Potrudili smo se da svi poslanici imaju priliku da je sretnu, razgovaraju sa njom i vide njen program. Po informacijama koje imamo, raspoloženje je takvo da zaista možemo biti optimisti kada je u pitanju krajnji rezultat - objasnila je Đurovićeva.

Pozitivno je ocenjeno i to što je Srbija omogućila demokratski izbor, odnosno da aktuelni generalni sekretar Savicki nije jedini kandidat.

- Ako Svetislava Bulajić pobedi, biće to istorijski trenutak ne samo za Srbiju, već i za ceo Savet Evrope, jer bi ona bila prva žena na poziciji generalnog sekretara u istoriji dugoj 66 godina - istakla je Đurović.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.09.2015.