Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Pravo na povraćaj PDV-a imaju putnici koji u Srbiji nemaju prebivalište ni boravište, a koji u ličnom prtljagu iznose kupljenu robu vrednu najmanje 6.000 dinara


Redakcija “Politike” ponovo je dobila pitanja čitalaca o tome u kojim slučajevima putnici imaju pravo na povraćaj PDV-a i koji uslovi moraju da budu ispunjeni za to.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Uprave carina, pravo na povraćaj PDV-a imaju putnici koji u Srbiji nemaju prebivalište ni boravište, a koji u ličnom prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu, nekomercijalnu robu u vrednosti koja je jednaka ili veća od 6.000 dinara (uključujući PDV), u roku od tri meseca od dana kupovine.

Prilikom napuštanja Srbije, putnik je dužan da carinskom službeniku da na uvid kupljena dobra, račune, kao i original i kopiju obrasca, odnosno zahteva putnika za povraćaj PDV-a. Originalne račune i overen obrazac, kako je navedeno, zadržava kupac-putnik, a kopiju carinik.

Putnike je zanimalo da li carinik odmah vraća novac, na sajtu je navedeno da to carinik ne čini, nego samo overava neophodna dokumenta. Povraćaj PDV-a može se ostvariti i u slučaju da osoba ne poseduje pasoš nego ličnu kartu, samo je važno da se u obrazac upiše tačan broj dokumenta koji se prilaže. Kada je čitava procedura završena, putniku ili drugom podnosiocu zahteva PDV se vraća ako u roku od 12 meseci od dana otpremanja dobara u inostranstvo dostavi prodavcu dokumentaciju na kojoj je carinski organ potvrdio da su ispunjeni uslovi za povraćaj PDV-a. Na osnovu dostavljenog overenog originala dokumenta vraća se PDV kupcu. Oni podsećaju da bi trebalo voditi računa o tome da je rok za dostavljanje zahteva za povraćaj PDV-a 12 meseci od dana otpremanja robe u inostranstvo. Inače, dokumentacija može da se pošalje i poštom i u tom slučaju je važno da se prodavcu dostavi i broj računa u banci na koji bi trebalo da se uplati iznos vraćenog PDV-a. Na sajtu Poreske uprave navedeni su i primeri, pa tako kažu da ukoliko je putnik kupio određenu robu, na primer 17. maja, imaće pravo na povraćaj PDV-a ukoliko robu otpremi u inostranstvo najkasnije 31. avgusta. Takođe, ta roba mora da ima vrednost jednaku ili veću od 6.000 dinara, uključujući i PDV, i treba da poseduje dokaze da je robu otpremio u inostranstvo. Dokazima se smatra zahtev putnika za povraćaj PDV-a u papirnom ili elektronskom obliku, kao i račun. Ukoliko putnik otpremi robu u inostranstvo na primer 15. avgusta, pravo na povraćaj će ostvariti ukoliko podnese dokumentaciju za povraćaj najkasnije do 14. avgusta sledeće godine. Dokumentaciju u papirnom obliku podnosi prodavcu (direktno, putem pošte ili preko drugog lica), a u elektronskom obliku podnosi operateru.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 23.08.2023.
Naslov: Redakcija