Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O NAČINU I USLOVIMA ZA OTPOČINJANJE OBAVLJANJA KOMUNALNIH DELATNOSTI: Dimničari moraju imati licencu za obavljanje te delatnosti


Građani uveliko pripremaju ogrev za predstojeću grejnu sezonu. Treba očistiti i dimnjake, pa kraj avgusta i septembar i dimničarima donosi pojačan obim posla. Ali to ubuduće neće moći da radi svako, jer za bavljenje tom delatnošću i odžačari moraju imati licence.

Dimničari diplomu ne mogu steći u školi jer je taj profil zanimanja u našem školstvu ukinut pre gotovo četvrt veka, tako da će licencu morati da obezbede kroz dodatne obuke ili prekvalifikacije.

Po novoj Uredbi o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 13/2018), i dimničarska preduzeća moraju primeniti nove standarde.

Ukoliko, recimo, održavaju 3.000 dimnjaka, moraju zaposliti jednog inženjera mašinstva ili građevine i najmanje dva radnika sa srednjom školom i jednom godinom iskustva u tom poslu.

U Evropskoj uniji dimničari imaju više zaduženja, za šta se školuju četiri godine.

"Samo jedan segment je čišćenje dimnjaka, po kome su najpoznatiji široj javnosti. Zapravo, u poslednjih deset godina to je i energetska efikasnost, merenje emisije izduvnih gasova, zatim određena ispitivanja samih dimnjačkih kanala akreditovanim metodama i tako dalje", objašnjava Milan Mihajlović iz Udruženja dimničara Srbije.

U našim dimničarskim preduzećima kažu da obuke za dimničare traju od tri do šest meseci, a najveći problem je podmlađivanje tog kadra.

"Poslednjih godinu i po dana mi imamo stalno otvoren konkurs, težak je to posao i malo se ljudi zadržava i, kada se pojave, tu budu neko vreme, pa napuštaju. Ipak je to težak posao, treba valorizovati i kroz platu i kroz neke druge stvari, imaju beneficije", navodi Dragiša Anđelković, pomoćnik direktora u Komunalnom preduzeću "Dimničar" Beograd.

U Srbiji je aktivno oko 300 dimničara. S obzirom na to da imamo oko milion dimnjaka, broj dimničara koji ih održavaju morao bi se upetostručiti.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 27.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija