Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA O KOEFICIJENTIMA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA: Protest prosvetnih radnika 31. avgusta 2018. godine


Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovaće u petak, 31. avgusta, jer žele da prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu zajedno sa lekarima, najavljeno je na konferenciji u Beogradu.

Protest će početi u 12 sati ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odakle će prosvetari prošetati do Vlade Republike Srbije, a zatim i do Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković je navela da je 1.000 prosvetnih radnika prebačeno u devetu platnu grupu i da su to oni koji imaju pedagoško zvanje i rade u otežanim uslovima, 1.000 školskih bibliotekara je ostalo u sedmoj platnoj grupi, dok se ostalih 98 odsto prosvetnih radnika nalazi u osmoj platnoj grupi gde, dodala je, njihovo napredovanje skoro da i nije moguće.

"Mi se sada borimo za svoj status i 31. avgust 2018. godine je trenutak kada se borimo za pravdu ispred para, za pravdu koja će nas dovesti u devetu platnu grupu u kojoj ćemo moći da napredujemo kroz 11 platnih razreda", rekla je Janković.

To je, kako je istakla, zahtev od koga neće odustati i za koji će se boriti ne samo 31. avgusta, već i kroz štrajkove, odnosno skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana škole, 3. septembra, kao i 11, 19. i 27. septembra.

Najavljeno je da će uredba o platnim grupama i razredima biti doneta do kraja septembra, podsetila je Jankovićeva i naglasila da je sada trenutak da Vladu Srbije, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ubede da prosvetni radnici treba da budu u devetoj platnoj grupi.

U protestu će učestvovati predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Izvor: Vebsajt RTS, 28.08.2018.
Naslov: Redakcija