Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Predlog zakona za dva meseca u skupštinskoj proceduri. Predviđeno je pooštravanje ograničenja dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila, te kazne za vozače koji "nasilnički voze", odnosno koji voze sa prekoračenjem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, preko 220 kilometara na sat na autoputu, pretiču preko pune linije...


Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US), koje će između ostalog uvesti i pooštravanje ograničenja dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila, za 15-ak dana naći će se pred Vladom Republike Srbije, a za mesec ili dva ući u skupštinsku proceduru, najavljuje Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

"Hoćemo da ljudi postanu svesni da uopšte ne konzumiraju alkohol i da time pogoršavaju i svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju", rekao je Stefanović.

Osim tih izmena, zakonom će biti predviđeno i pooštravanje kazne za vozače koji "nasilnički voze", odnosno koji voze sa prekoračenjem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, preko 220 kilometara na sat na autoputu, pretiču preko pune linije...

Neće se dobro provesti ni oni koji brzo voze pored škola. Kako je ministar najavio, tokom celog septembra 2017. godine biće pojačana kontrola saobraćaja pored škola.

On je rekao da će policija upozoravati sve vozače kako da voze i kažnjavaće ih, a raznovrsnim aktivnostima MUP će pokušati i da utiče da vozači da shvate "važnost života naše dece".

Ministar je rekao i da je to Ministarstvo iniciralo pilot projekat, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tokom kojeg će učenici četvrtog i šestog razreda osnovnih škola učiti o bezbednosti u saobraćaju, bezbednosti na internetu, ali i vršnjačkom nasilju, zaštiti od požara, zemljotresa i uopšte o radu policije.

"Bitno je da kroz edukativni rad ukažemo deci šta ih čeka na putevima i uopšte. To je kompleksan rad i očekujem da će i nastavnici i roditelji shvatiti zašto je to važno i da deca budu bezbedna", rekao je Stefanović.

Izvor: Vebsajt Kurir, 27.08.2017.
Naslov: Redakcija