Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: U septembru 2017. godine počinju okrugli stolovi o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa. Izmenama Ustava trebalo bi da bude uređen novi način izbora sudija i tužilaca, kao i sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca


Prvi od pet okruglih stolova u vezi s promenom Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), koji bi do kraja godine trebalo da donesu i konkretne amandmane, biće održan 7. septembra 2017. godine, potvrđeno je u Ministarstvu pravde. Buduće izmene Ustava trebalo bi da urede novi način izbora sudija i tužilaca, kao i sastav Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT).

Osnovna ideja je da se izbegne politički uticaj na izbor sudija i tužilaca, odnosno da oni ubuduće ne budu birani u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Okrugli stolovi daće odgovor na pitanje ko će i kako će ih onda birati.

Tema prvog skupa biće "Stručnost nosilaca pravosudnih funkcija", a na narednom, planiranom već za kraj septembra, razgovaraće se o nadležnostima VSS i DVT. U oktobru je planirano da se na dva okrugla stola govori o izboru i sastavu VSS i DVT, kao i o izvorima prava, odnosno pitanjima sudske prakse. Za sredinu novembra planiran je poslednji skup u ovom nizu, a teme će biti mandat sudija, izbor, odgovornost i stručnost.

- U toku je široki konsultativni proces u vezi s pravnom analizom ustavnog okvira koju je izradila Radna grupa Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) - kažu u Ministarstvu pravde.

- Cilj je prikupljanje mišljenja i stavova relevantnih državnih i civilnih institucija o budućim ustavnim izmenama u oblasti pravosuđa. U toku je i proces konsultacija sa civilnim društvom. Posle faze konsultacije biće izrađeni amandmani na Ustav, koji će biti prosleđeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje - kaže pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović.

- Cilj konsultativnog procesa koji je u toku je da se putem što šireg konsenzusa dođe do adekvatnih rešenja koja će dodatno unaprediti stanje u pravosuđu - pojašnjava Backović, i dodaje da je plan da ta rešenja dobijemo do kraja 2017. godine.

Promene Ustava u oblasti pravosuđa, podsećaju u Ministarstvu, definisane su Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23, sa ciljem jačanja nezavisnosti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija. Prvi okrugli sto održan je 21. jula 2017. godine, posle prikupljanja pismenih priloga.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 23.08.2017.
Naslov: Redakcija