Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O KOMUNALNOM REDU: Odlukom je zabranjeno oglašavanje na banderama, kapljanje klima uređaja na ulicu, širenje veša na terasi, šaranje fasada i drugih objekata, neočišćeno lišće ili sneg, prodaja alkohola pijanim osobama


Oglašavanje na banderama, kapljanje klima na ulicu, širenje veša na terasi, šaranje fasada i drugih objekata, neočišćeno lišće ili sneg, prodaja alkohola pijanim osobama, vračanje i prosjačenje je kažnjivo po gradskim propisima i republičkim zakonima, ali malo je onih koji su zbog njihovog kršenja zaista sankcionisani. A posledica nekažnjavanja, opet, dovodi do toga da počinilac ni ne zna da je učinio nešto protivzakonito.

Kapljanje iz klima-uređaja

Iako Odluka o komunalnom redu ("Sl. list grada Beograda", br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015, 61/2015, 75/2016 i 19/2017 - dalje: Odluka) kaže da se klima-uređaj postavlja tako da onemogući izlivanje kondenzata na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, malo je onih koji je zaista i poštuju. A da biste se u to uverili dovoljno je prošetati se bilo kojom gradskom ulicom. Čak ni oni koji spoljašnji kraj creva odlažu u flaše, krše Odluku koja kaže da se kondenzovana vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do same zemlje, već nazad u stan.

Propisane kazne

  • za fizičko lice 5.000 dinara
  • za pravno lice 50.000 dinara

Oglašavanje na banderama, semaforima, znakovima...

Bandere, saobraćajni znakovi, "halo" govornice, semafori ili autobuska stajališta često su "ukrašeni" nepregledno nalepljenim oglasima.

Ovakav način oglašavanja je zabranjen, osim ako se to ne čini na mestu posebno predviđenom za takvu vrstu plakata. U 2017. još niko nije kažnjen za lepljenje plakata i oglasa na zabranjenim mestima.

Propisane kazne

  • za fizičko lice od 5.000 do 10.000 dinara
  • za preduzetnike od 25.000 do 30.000 dinara
  • za pravna lica od 50.000 do 100.000 dinara

Širenje veša na terasi

Odredbe Odluke krši gotovo svaka domaćica u Beogradu koja živi u stambenoj zgradi, a odnosi se na prostiranje veša. Širenje, odnosno sušenje veša na terasi, balkonu ili lođi koja je vidljiva sa neke javne površine zabranjeno je Odlukom.

U istom članu te odluke navodi se i da je na terasu i balkon zabranjeno odlagati glomazne stvari koje narušavaju izgled zgrade.

Propisana kazna

  • za fizičko lice 2.500 dinara

Ništa ne bacajte kroz prozor

Beograđani koji nakon obroka istresu mrvice iz stolnjaka kroz prozor ili preko ograde terase takođe bi mogli da budu kažnjeni. Isto čeka i one koji tresu tepih, posteljinu ili bacaju smeće.

Propisana kazna

  • za fizičko lice 8.000 dinara

Crtanje i pisanje grafita

Na skoro svakoj fasadi zgrada u centru grada mogu se videti nepregledni napisi sprejevima i crteži, a u naseljima van centra još je drastičnije.

Gradskom odlukom godine ovakav vid vandalizma se kažnjava novčano ili radom u javnom interesu.

Propisane kazne

  • novčano od 5.000 do 20.000 dinara
  •  40 do 60 sati rada u javnom interesu

Neočišćeni prilazi

Oni koji ispred svoje zgrade, poslovnog objekta, neizgrađenog građevinskog zemljišta, prilazne staze ne očiste sneg i led, mogli bi biti kažnjeni. Osim toga, prilikom čišćenja se ne smeju zatrpavati slivnici ili ometati kretanje pešaka ili saobraćaja. U istoj Odluci navedeno je i da se mora čistiti lišće, ali i držati u urednom stanju izgled oko stambenog objekta.

Predviđene kazne

  • za fizičko lice 10.000 dinara
  • za pravno lice (Skupština stanara) do 100.000 dinara

Prodaja alkohola već pijanim mušterijama

Ako radite u prodavnici ili ugostiteljskom objektu, a alkohol traži neko ko je već vidno pijan, a pritom naruši javni red i mir, mogli biste biti novčano kažnjeni. Isti član ovog propisa odnosi se na prodaju alkohola osobama mlađim od 16 godina.

Predviđene kazne

  • od 20.000 do 100.000 dinara

Vračanje i gatanje

Gledanje u šolju, tumačenje snova ili bilo koji vid proricanja sudbine "na način kojim uznemirava građane" kažnjivo je Zakonom o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon).

Ove radnje se u Zakonu karakterišu kao "obmanjivanje", te bi, teorijski gledano, i za bezazlenu zabavu kakvo je gledanje u šolju uz kafenisanje, mogli da budete kažnjeni novčano i radom u javnom interesu.

Propisane kazne

  • novčano od 10.000 do 50.000 dinara
  • 40 do 120 sati rad u javnom interesu

Zbog prosjačenja u zatvor

Zakonom usvojenim prošle godine predviđeno je da osobama koje prosjačenjem ugrožavaju spokojstvo građana ili narušavaju javni red i mir sledi novčana kazna.

Osim toga, onom ko organizuje ovakve radnje ili za prosjačenje koristi maloletne osobe mogao bi da dobije i zatvorsku kaznu do 60 dana.

Zaprećene kazne

  • za prosjačenje: od 5.000 do 10.000 dinara ili zatvor do 30 dana
  • za organizovanje prosjačenja: novčano 50.000 do 100.000 dinara ili zatvora od 30 do 60 dana

Netačan sat

Stambene zgrade koje na nekom svom delu imaju istaknut sat, a koji nije u funkciji ili jednostavno ne pokazuje tačno vreme, mogle bi biti sankcionisane.

Za njegovo postavljanje i održavanje odgovorne su skupštine stanara koje bi i morale da plati eventualnu novčanu kaznu.

Predviđena kazna

  • novčano od 50.000 do 500.000 dinara
Izvor: Vebsajt Blic, J. Aleksić, 27.08.2017.
Naslov: Redakcija