Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O OBELEŽAVANJU (MARKIRANJU) DERIVATA NAFTE: Ukoliko inspekcija u rezervoarima transportnih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava pronađe gorivo nelegalnog porekla, odnosno ono u kojem koncentracija markera nije odgovarajuća, može propisati novčanu kaznu od 50.000 do 2.000.000 dinara i zabranu rada do tri godine


Nacionalna Strategija za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) pre svega uključuje naplatu akciza na robu koja je u najvećem procentu u ilegalnoj prodaji kao što su alkoholna pića, duvanske prerađevine i naftni derivati.

Kada je reč o alkoholnim pićima i duvanskim prerađevinama proizvođači i uvoznici dužni su da na svako pakovanje proizvoda nalepe akciznu markicu i prijave mesto proizvodnog pogona i otkupa ali za legalnu distribuciju naftnih derivati proces je znatno složeniji i sofisticiraniji.

Naime, ono što akcizna markica predstavlja za prethodne dve kategorije proizvoda to je nanomarker kada su u pitanju naftni derivati. Tako obeleženi to jest markirani derivati mogu se pustiti u prodaju kod ovlašćenih distributera, ali i pored toga garancija svim krajnjim korisnicima da u svoje rezervoare sipaju kvalitetno gorivo je i redovna kontrola koju obavlja tržišna inspekcija.

Kontrole se vrše kako na benzinskim stanicama tako i u rezervoarima preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava što znači da su kazne propisane i za one koji nelegalno gorivo prodaju ali i za one koji takvo gorivo kupuju. Ukoliko tržišna inspekcija utvrdi da u uzorku goriva ne postoji propisana koncentracija nanomarkera to može rezultirati zabranom vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine ili novčanom kaznom u iznosu do dva miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Danas, E. D., 25.08.2017.
Naslov: Redakcija