Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmeni i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 28. avgusta 2017. godine Zakon o izmeni i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Za Zakon su glasala 132 poslanika, a 13 je bilo protiv.

Tim Zakonom sprečava se potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra 2017. godine, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.

Zakonom je predviđeno da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljišta pod uslovom da najmanje deset godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od deset kilometara od državne granice, kao i da Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku RS", a da njegova primena počinje od 1. septembra 2017. godine.

Narodna skupština je usvajanjem Zakona završila Četvrtu vanrednu sednicu.

Izvor: Vebsajt N1, 28.08.2017.
Naslov: Redakcija