Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE: Pisarnice beogradskih sudova smeštenih u Palati pravde zatvorene su za stranke do 5. septembra 2016. godine. Sudije će postupati samo u hitnim slučajevima, i to u Palati pravde


Pisarnice beogradskih sudova smeštenih u Palati pravde zatvorene su za stranke i neće raditi do 5. septembra 2016. godine, dok sudovi ne profunkcionišu na novim adresama. Sve do tada neće zvanično početi ni najavljena rekonstrukcija Palate, jer će u njoj sudije i dalje postupati u hitnim slučajevima.

Reč je o krivičnim odeljenjima Prvog osnovnog, Drugog i trećeg suda, kao i Višeg suda u Beogradu. Dok se Prvi sud seli u zgradu SIV 2, u Bulevaru Zorana Đinđića, Drugi i Viši sud biće u naredne dve godine u bivšoj zgradi VTI, u Katanićevoj ulici, a Treći u Bulevaru Mihajla Pupina 16.

- Pisarnica Višeg suda neće raditi sa strankama, izuzev u predmetima koji se po zakonu i Sudskom poslovniku ("Sl. glasnik RS", br. 110/2009, 70/2011, 19/2012, 89/2013, 96/2015, 104/2015, 113/2015 - ispr., 39/2016 i 56/2016) smatraju hitnim - potvrdila je Tanja Koljenšić, portparol Višeg suda. - To su oni predmeti u kojima je posebnim zakonom određeno hitno postupanje, kao što su pritvorski, postupci prema maloletnicima, krivični postupci u kojima se maloletnik pojavljuje u svojstvu oštećenog i drugi.

Tokom selidbe, prijem stranaka za hitne predmete obavljaće se u Palati pravde, odnosno na staroj lokaciji. Prva suđenja na novoj adresi mogu se, po rečima Koljenšić, očekivati već od 5. septembra, jer su ranije zakazana. Na ulazu u zgradu u Katanićevoj ulici, kao i na drugim mestima, u bulevarima Zorana Đinđića i Mihajla Pupina, biće istaknuti spiskovi sa rasporedom kabineta i sudnica radi lakšeg snalaženja građana.

Među poslednjima se seli Krivično odeljenje Prvog suda.

- Selidbu počinjemo u ponedeljak i sve teče po planu. Hitni predmeti i dežurstva u prethodnom postupku odvijaće se u međuvremenu u Palati pravde, i tu neće biti prekida - kaže Ivana Ramić, portparolka Prvog suda.

U narednih desetak dana, iz tehničkih razloga, u funkciji neće biti ni adrese elektronske pošte sudova.

Osim sudova, sele se i tužilaštva: Apelaciono i Drugo osnovno u Katanićevu 15, Više javno u "malu Katanićevu", gde je sada Apelacioni prekršajni sud, Prvo u SIV 2 i Treće u Bulaver Mihajla Pupina. I oni će hitna postupanja do kraja selidbe obavljati na staroj adresi.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 25.08.2016.
Naslov: Redakcija