Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: Od početka 2016. godine oko 80.000 vlasnika električnih brojila zatražilo je da bude oslobođeno takse za javne medijske servise, ali većina predmeta još nije rešena. Iz RTS navode da je razlog tome nepotpuna i neuredna dokumentacija, te da se u postupku rešavanja zahteva poštuje princip načela pomoći stranci, vodeći računa da neznanje i neukost stranke ne bude na štetu prava koja im pripadaju


Plaćanja televizijske takse do sada je oslobođeno tek oko 6.500 građana, iako je prošlo osam meseci od kada je ovaj namet ponovo uveden. Od Nove godine oko 80.000 vlasnika brojila zatražilo je da bude oslobođeno takse za javne medijske servise, ali većina predmeta još nije rešena.

U Radio-televiziji Srbije kažu da je glavni problem nepotpuna i neuredna dokumentacija, kakvu je dostavilo 80 odsto građana.

- Građani se u podnetom zahtevu vrlo često pogrešno i neprecizno pozivaju na određeni osnov oslobađanja iz Zakona o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 103/2015), istovremenim zaokruživanjem više različitih osnova, kao i zaokruživanjem pogrešnog osnova u odnosu na priložena dokumenta - objašnjavaju u RTS-u. - Najčešće oslobađanje traži se ukoliko se radi o korisniku više merila električne energije. U postupku rešavanja zahteva poštuje se princip načela pomoći stranci, vodeći računa da neznanje i neukost stranke ne bude na štetu prava koja im pripadaju.

Oni objašnjavaju da svako ko podnese zahtev dobije pismeno obaveštenje ako mu je odobreno, ako je odbijen ili je potrebna dopuna dokumentacije. Ipak, nekolicina kaže da ni posle više meseci nisu dobili nikakav odgovor.

Da li zbog procedure ili toga što pribavljanje dokumentacije košta malo manje nego godišnja TV taksa, značajno manji broj građana podneo je zahteve, nego što se očekivalo. Direktor RTS-a, Dragan Bujošević, predviđao je prošle godine da će, prema raznim osnovima, između 500.000 i 600.000 vlasnika brojila da bude oslobođeno TV takse. U Radio-televiziji Srbije kažu da je oko 3.000 građana odbijeno, a u postupku izrade je 6.600 rešenja.

Svima koji budu oslobođeni plaćanja, novac će biti vraćen retroaktivno, umanjenjem računa za struju. Ako bi neko bio oslobođen od septembra, onda bi njegov račun za struju bio umanjen taksom od 150 dinara za osam meseci ili ukupno za 1.200 dinara.

Postoji više osnova za oslobađanje vlasnika električnih brojila plaćanja TV takse, a najčešći je za brojila na kojima nema potrošnje - kuće i stanovi u kojima niko ne živi.

Pravo da besplatno gledaju programe javnog servisa imaju stoprocentni invalidi, ako su vlasnici brojila. Na tom spisku su korisnici nadoknade za tuđu negu i pomoć, osobe sa trajno oštećenim vidom i sluhom, korisnici socijalne pomoći i penzioneri sa penzijom manjom od 14.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 27.08.2016.
Naslov: Redakcija