Zastava Bosne i Hercegovine

SUBVENCIONISAĆE SE UGRADNJA MOTORA SA UNUTRAŠNJIM SAGOREVANJEM


Iako su subvencije za električna vozila u poslednje vreme glavna tema, sada nam stižu informacije da će država davati subvencije i za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, tačnije za ugradnju plina.

"Imamo nameru i da radimo i neke druge stvari. Korona će, istina, značajno da uspori sve, ali ćemo na kraju godine imati podatke o tome šta smo postigli subvencijama kako bismo znali kuda dalje. Sada razmišljamo o tome da sledeće godine finansiramo ugradnju uređaja na gas. Za to postoji i volja i potreba. Trenutno na tržištu, cene ugradnje uređaja za plin kreću se od 300 - 800 pa do 1.000 evra po automobilu, a to bi bila bespovratna subvencija, u celosti. Bio bi to pun pogodak jer onda nije bitno koja vam je starost automobila. Obuhvatili bismo više automobila u gradu nego što to činimo trenutnom subvencijom za e i hibridina vozila. Interesovalo bi se više građana, bilo bi dostupnije...", rekao je ministar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan.

Kod nas se plin u automobile uglavnom ugrađivao da bi se smanjili troškovi, ali ministar Goran Trivan kaže da im je u vidu i smanjenje zagađenja.

"Razgovarao sam sa mnogima, i sa taksistima, između ostalih... Dobar broj taksista zaista ima uređaj za gas. Kažu da višestruko manje troše novca za gorivo. To je sa jedne strane motiv, ali moj motiv je da kada vozite na gasu višestruko manje zagađujete vazduh. Ukoliko bismo jednako opredelili milion evra i za ugradnju uređaja za gas, neka bude i 1000 evra po automobilu, mogli bismo automatski da rešimo 1.000 vozila. Mislim da je praktično rešenje".

Izvor: Vebsajt B92, 26.07.2020.
Naslov: Redakcija