Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKE O DOPUNI ODLUKE O ADEKVATNOSTI KAPITALA BANKE I O IZMENI I DOPUNI ODLUKE O UPRAVLJANJU RIZIKOM KONCENTRACIJE PO OSNOVU IZLOŽENOSTI BANKE ODREĐENIM VRSTAMA PROIZVODA: Dužnici mogu da refinansiraju ili produže otplatu potrošačkog zajma za dve dodatne godine, što će im smanjiti mesečnu ratu, ali i povećati ukupni dug


Građani Srbije, zahvaljujući propisima koje je usvojila Narodna banka Srbije (NBS), mogu da refinansiraju ili promene datum dospeća poslednje rate kredita na dve dodatne godine ukoliko su svoje potrošačke kredite, uključujući i one za kupovinu motornih vozila, gotovinske ili druge kredite, podigli do 18. marta.

Ovo će građanima, koji su se zbog epidemije koronavirusa suočili sa finansijskim poteškoćama, omogućiti da sa bankom dogovore o manjoj mesečnoj rati kredita.

To praktično znači da će rata za gotovinski kredit od, primera radi, 700.000 dinara, sa periodom otplate od sedam godina, odnosno 84 meseca, i kamatom od 11 odsto biti manja za 1.747 dinara. Međutim, važno je napomenuti i da će na kraju računice otplata ovakvog kredita biti skuplja za čak 98.916 dinara.

U Udruženju banaka Srbije (UBS) kažu da je "odluka NBS doneta i da time mogućnost produžetka potrošačkih kredita postoji", ali da svaki građanin sam treba da odluči da li je produženje trajanja kredita u njegovom interesu.

- Ukoliko klijent zatraži produženje roka otplate, a time i smanjenje rate, to će mu biti odobreno. Produžetak roka otplate može znatno da pomogne pojedinim građanima jer će im smanjiti mesečnu obavezu. Međutim, mi uvek pozivamo svakog klijenta da sam proceni svoju poziciju. Da li mu je nužno produženje trajanja kredita ili je u njegovom interesu da plaća veću ratu, ali da svoju obavezu ranije završi. Ta procena je različita od jednog do drugog klijenta - kažu u UBS i dodaju da "banke pozdravljaju sve mere koje olakšavaju život našim građanima u krizi koja je izbila zbog pandemije kovida 19".

Dodaju i da je "bankarski sistem stabilan i da ove mere ne utiču negativno na njegovu stabilnost", a to je, kako ističu, najvažnije i za banke, i za građane, i za državu.

Podsetimo, olakšice koje je 10. jula donela NBS podrazumevaju mogućnost refinansiranja ili promene datuma dospeća poslednje rate kredita, i to na dodatne dve godine, a banke će olakšice moći da ponude i dužnicima kojima bi kreditno opterećenje premašilo 60 odsto prihoda. Međutim, ovo se, kako su naveli u NBS, neće odnositi na stambene kredite i minus po tekućem računu.

Odluke koje je NBS usvojila trebalo bi da doprinesu olakšavanju uslova otplate kredita građanima koji su se suočili ili će se tek suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem roku od predviđenog.

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, kaže da ne postoji mnogo dilema o tome da li treba prihvatiti ove olakšice ili ne.

 - Svako kome je to jedino rešenje nekog problema to bi trebalo da uradi, dok oni koji nemaju problema sa otplatom postojećih kredita ovo bi trebalo da ignorišu. Ove mere su namenjene onima koji zbog cele situacije sa koronavirusom imaju problema sa nedostatkom prihoda ili sa nestabilnim prihodima - zaključuje Uzelac.

PRIMER UMANJENJA RATE

 Pre refinansiranja

  • Iznos kredita 700.000
  • Kamata 11 odsto
  • Period otplate 84 meseca
  • Mesečna rata 11.985 dinara
  • Ukupno otplate 1.006.799 dinara
  • Ukupno kamate 306.799 dinara

 Nakon refinansiranja

  • Iznos kredita 700.000
  • Kamata 11 odsto
  • Period otplate 108 meseci
  • Mesečna rata 10.238 dinara
  • Ukupno otplate 1.105.715 dinara
  • Ukupno kamate 405.715 dinara
Izvor: Vebsajt Kurir, 19.07.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija