Zastava Bosne i Hercegovine

SAVREMENA OPREMA ZA KONTROLISANJE NEPROPISNOG PARKIRANJA U BEOGRADU: Od 10. avgusta 2020. godine vozila komunalne milicije snimaće nepropisno parkiranje


U Beogradu su predstavljena nova vozila komunalne milicije iz sistema "Oko sokolovo" koja će od 10. avgusta snimati sve nepropisno parkirane vozače - u žutim trakama ili na tramvajskim šinama, a cilj tog sistema je da se uvede red na beogradskim ulicama i da vozila Hitne pomoći ili vatrogasci više ne moraju da zaostaju zbog "bahatih" vozača.

To je na prezentaciji vozila objasnio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je ukazao da će "Oko sokolovo" snimati u 93 beogradske najprometnije ulice, kuda ide i gradski prevoz, kao i da će se zahvaljujući tom sistemu prevoz u gradu ubrzati za 10 do 20 odsto.

"Ovaj sistem je početak pretvaranja Beograda u pametan grad", naglasio je Vesić.

Vesić ističe da se dugo u gradu suočavamo sa manjim brojem vozača koji se parkiraju u žutim trakama, na tramvajskim šinama ili mestima za invalide, te tako onemogućavaju vozilima Hitne pomoći ili vatrogascima da stignu na vreme, usporavaju saobraćaj u gradu i remete red ostalih vozača koji ga se pridržavaju.

Napomenuo je da je komunalna milicija do sada kažnjavala samo deo tih vozača, jer zbog nedovoljnog broja milicionera nisu uspeli sve da postignu, dok će "Oko sokolovo" u najkraćem roku snimiti sve nepropisno parkirane vozače i na njihovu adresu poslati kaznu.

Kaže da su prednosti sistema "Oko sokolovo" povećanje bezbednosti građana u saobraćaju, smanjiće se na minimum broj "bahatih" vozača, ubrzaće se prevoz u gradu za 10 do 20 odsto, neće više biti selektivnog naplaćivanja kazni, a i takav sistem je, na primer, u Velikoj Britaniji smanjio broj provala u automobilima u ulicama gde funkcioniše za 50 odsto.

Vesić je rekao da će ove nedelje vozila iz sistema "Oko sokolovo" biti na ulicama, ali će, dodaje, prve dve nedelje biti u test radu.

Prve nedelje, objašnjava zamenik gradonačelnika, snimaće ulice i "bahate" vozače, a deo snimaka biće poslat beogradskim medijskim redakcijama, dok će druge nedelje sistem slati na adrese vozača sliku i obaveštenje da su snimljeni u nepropisnom parkiranju i molbu da to više ne rade.

Od 10. avgusta će sistem biti u punoj primeni i počeće sa kažnjavanjima, te dodaje da je Grad Beograd kupio 18 takvih vozila po ceni od po 29.000 evra plus dodatnih 4.000 evra za nadogradnju delova i da su uzeta na lizing.

Vesić je izneo podatak da milicija Grada Beograda godišnje napiše kazne u vrednosti od milijardu dinara, a da je od vozača koji ne poštuju propise taj udeo 500 ili 600 miliona dinara, te očekuje da će ti automobili biti isplaćeni za mesec dana.

Na 93 ulice snimaće 15 takvih vozila, dok će tri ostati u rezervi.

Vremenom će "Oko sokolovo" od sistema za praćenje parkiranja nepropisnih vozača postati i sistem za otkrivanje rupa na ulicama koji će "Beograd put" obaveštavati o tome, ali biće na usluzi i ostalim službama.

"Oko sokolovo", ističe Vesić, neće snimati u ulicama gde se nalaze Kovid centri, bolnice, domovi zdravlja, škole, vrtići, porodilišta, jer su, podseća, to mesta gde je građanima potrebno zaustavljanje vozila zbog hitnih situacija.

Vesić naglašava i da je sistem "Oko sokolovo" dobio saglasnost Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i da postoji posebna procedura za korišćenje video snimaka.

Kaže da se na tom projektu radilo skoro godinu i po dana, da su vozila nabavljena u novembru, a da su u međuvremenu morali da menjaju zakone i propise kako bi taj sistem mogao da profunkcioniše.

Sekretar Sekretarijata za poslove komunalne policije Ivan Divac kaže da su se građani najviše žalili što se naplata nepropisnog parkiranja vrši selektivno i što te kazne većinom ne plaćaju vlasnici "skupih automobila", te dodao da će "Oko sokolovo" rešiti taj problem.

Ponovio je da će prve dve nedelje vozila biti u test fazi, a da će nakon toga krenuti naplata.

Ističe da se naplata kazne zbog nepropisnog parkiranja neće razlikovati od dosadašnjeg, i da će građani isto imati rok od osam dana ili da plate kaznu po upola manjoj ceni ili da dostave podatak ukoliko je druga osoba bila za volanom.

Ako u roku od osam dana ne učine ni jedno ni drugo, šalje se prekršajni nalog.

Izvor: Vebsajt Kurir, 26.07.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija