Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Naknada za unapređenje energetske efikasnosti iskazivaće se na računima za struju i gas


Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, rekao je Radovan Stanić, direktor za snabdevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS).

Ipak, on ističe da je reč o minimalnim iznosima.

"Reč je o Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018 i 49/2019), tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara", objasnio je Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.

On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od prvog jula nalazi se i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, M.A., 25.07.2019.
Naslov: Redakcija