Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju


U Danu za glasanje, 26. jula 2019. godine, Narodna skupština usvojila je:

1. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju,

2. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti,

3. Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu za međunarodni drumski saobraćaj Preševo (Republika Srbija) - Tabanovce (Republika Severna Makedonija),

4. Odluku o prestanku dužnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, i

5. Odluku o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izabran je Milan Marinović.

Milan Marinović, koji je do sada obavljao funkciju vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, izabran je za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poslanici Narodne skupštine prethodno su formalno potvrdili prestanak dužnosti Rodoljubu Šabiću, čiji je mandat istekao krajem prošle godine.

U zvaničnoj biografiji Marinovića navodi se da je on kao sudija za prekršaje i sudija Prekršajnog suda od 1998.godine kontinuirano i neposredno štitio ljudska prava, te da je kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu postupao u sudskim postupcima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Bio je član radne grupe koja je uradila Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, a postupao je i po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Marinović je ranije na sednici odbora naveo da je kao sudija sarađivao sa Poverenikom, ali i postupao po njegovim prijavama.

Ocenio je tada da u praksi ima konfuzije, jer se nekada traži da se da previše informacija, a nekada da se ne daju ni one koji bi trebalo.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, zaključeno je Petnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine RS i Blica, 26.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija