Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: sindikati zahtevaju da se uvedu kvote za broj radnika angažovanih preko agencija, da se poštuje vremensko ograničenje privremenog zapošljavanja od 24 meseca, i da "ustupljeni radnici" dobiju iste uslove kao i direktno zaposleni u kompaniji


Vlada Republike Srbije pokušava da stavi u zakonski okvir institut privremenog zapošljavanja odnosno agencije koje posreduju u toj vrsti radnog angažmana. Zbog toga je oformljena Radna grupa od svih zainteresovanih aktera, ali stavovi još nisu usaglašeni.

Članovi Radne grupe - Nikola Milosavljević iz agencije za zapošljavanje Adecco (Adeko) i Zoran Ristić iz sindikata Nezavisnost - saglasili su se da je potrebno zakonski urediti oblast privremenog zapošljavanja, ali imaju različite stavove kada je reč o kvotama i vremenskim ograničenjima za privremeno zaposlene.

Naime, Ristić ukazuje da brojni poslodavci, pre svega velike multinacionalne kompanije, i do 90 odsto radnika angažuju preko agencija za zapošljavanje. Upozorava da ti radnici često rade pod lošijim uslovima, i to mnogo duže od zakonom dozvoljena 24 meseca. Zbog toga sindikati, kako kaže, zahtevaju da se uvedu kvote za broj radnika angažovanih preko agencija (10 odsto zaposlenih u kompaniji, izuzetno do 30 odsto), da se poštuje vremensko ograničenje privremenog zapošljavanja od 24 meseca, i da "ustupljeni radnici" dobiju iste uslove kao i direktno zaposleni u kompaniji.

Milosavljević kaže da Adecco u potpunosti podržava zahteve sindikata da se plate i prava "ustupljenih radnika" izjednače sa platom i pravima direktno zaposlenih u kompanijama, ali je upitao zašto bi se onda njihovo angažovanje ograničilo na 10 odsto ili 24 meseca, ako su već u potpunosti izjednačeni u pravima i zaradama.

Ističe i da su neke zemlje imale loša iskustva sa ograničavanjem zapošljavanja radnika preko agencija, jer bi poslodavci nakon isteka vremenskog roka ili ispunjavanja kvote, pronalazili alternative lošije po radnike, poput omladinskih zadruga preko kojih radnici ostvaruju daleko manja prava.

Milosavljević kaže i da velike multinacionalne kompanije prave budžete za petogodišnji ili desetogodišnji period i da često ne mogu da predvide kretanja na srpskom tržištu rada, zbog čega moraju da se oslone na angažovanje radnika preko agencija.

Ristić, s druge strane, poručuje da ukoliko menadžment omaši u proceni potrebnih kadrova iznad 10 odsto, onda nije ni dobar menadžment.

Dodaje da čak i idealan Zakon o agencijskom zapošljavanju neće značiti radnicima dok se ne regulišu omladinske i studentske zadruge.

Izvor: Vebsajt N1, 24.07.2019.
Naslov: Redakcija