Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INSPEKTORAT ZA RAD: Godišnje 10.000 prijava zaposlenih


Inspekcija rada godišnje dobije blizu 10.000 prijava zaposlenih koji se uglavno žale na nepoštovanje uslova rada, neisplaćene zarade, angažovanje bez ugovora o radu, neplaćenog prekovremenog rada, izjavila je Maja Ilić iz Inspektorata za rad.

Ona je istakla da inspektori ne pravi razliku da li su u pitanju domaći ili strani poslodavci, te da ih sve kontrolišu.

Prema njenim rečima, inspektorima su, između ostalog, prioritet i prijave zaposlenih i da na njih reaguju, kao i da je cilj suzbijanje rada na crno i smanjenje povreda na radu.

Ilić je navela da u Srbiji ima 337.000 privrednih subjekata, a da je 242 inspektora, što znači po jedan ispektor na skoro 1.400 subjekata.

"Prioritet su nam i prijave zaposlenih, blizu 10.000 prijava godišnje stiže nam zbog neisplate zarade, anagažovanje bez ugovora o radu, prekovremenog rada i nepoštovanje svih uslova rada", rekla je ona.

Ilić je ukazala da su četiri anonimne prijave stigle inspekciji rada u Vranju i da su u aprilu, julu i prethodnih dana obavljeni nadzori jer su se te prijave odnosile na to da poslodavac ne isplaćuje uvećane zarade za prekovremeni rad.

"Nakon toga je isplaćen prekovremeni rad i dati slobodni dani radnicima. Takođe, ustanovljena je nepravilnost u radu u poslednjoj nedelji maja kada je prekovremeni rad iznosio 13 sati, a ne osam koliko je propisano Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014)", rekla je ona.

Taj rad je isplaćen i na mesečnom nivou ipak nije prešao 32 sata, koliko je po Zakonu dozvoljeno, navela je.

Ona je ukazala da su opomene inspektora ipak svrsishodne, jer je cilj da inspekcija deluje preventivno.

"Važno je da poslodavci znaju koje propise moraju da primenjuju i da poštuju zakon. Ne pravimo razliku da li su u pitanju strani ili domaći poslodavci. Svaka vrsta ukazivanja, rešenja, nalaganje preventivnih mera, ima svrhu", rekla je ona.

Ilić je apelovala na radnike da se obrate inspekciji rada ukoliko imaju neku primedbu na poslodavca i probleme u radu.

Kako je navela, inspekcija rada obavi više od 60.000 nazdora tokom godine.

Ilić je iznela i podatak da je za pola godine ustanovljeno da je 9.000 lica radilo na crno, a da je nakon inspekcijskog nadzora sa više od 7.000 zaključen ugovor o radu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.07.2016.