Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Puna kontrola neregistrovanih subjekata od 30. jula 2015. godine. Uviđaj će moći da bude iznenadan i nenajavljen. Inspekcijski uviđaj u stambenom prostoru se može izvršiti uz pristanak držaoca ili naredbu nadležnog suda koja će se izdavati po hitnom postupku za 48 sati od prijave


Javnost i privreda očekuju, a logika nalaže da nam neregistrovani subjekti više ne mogu izmicati kontroli, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, na sastanku sa predstavnicima republičkih i lokalnih inspekcijskih službi, uoči početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dallje: Zakon) u delu kojim se uređuje postupanje inspekcija prema neregistrovanim subjektima, a koja počinje 30. jula 2015. godine.

Ona, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, očekuje da će početkom avgusta biti održana prva sednica Koordinacione komisije koja će biti jak mehanizam, ne samo za bolju koordinaciju inspekcija, već i za povraćaj ugleda inspektorima kojih, kako je ocenila, ima manje nego što je potrebno.

Miinistarka je precizirala da se analizom javne uprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave došlo do zaključka da državna administracija nije preglomazna, da ima viškova, ali da se mora raditi i na reorganizaciji rada i zapošljavanju stručnjaka, posebno onih potrebnih na putu ka EU i za inspekcijski nadzor.

Udovički je izrazila razumevanje za to da su nova ovlašćenja koja donosi Zakon "ogromna promena u opterećivanju rada inspektora", ali da se stoga pristupa postepenoj primeni Zakona i obukama inspektora, uz sprovođenje mera iz reforme javne uprave koja podrazumeva i jačanje njihovih kapaciteta.

Opšti utisak, navedeno je, koji su izneli predstavnici inspekcija je da Zakon o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) predstavlja značajan pomak na bolje u odnosu na raniju situaciju, ali da će svakako najveći izazov predstavljati njegova primena u praksi.

Apostrofirano je da je metodološki odlično definisano šta se konkretno smatra neregistrovanim subjektom, čime se otklanjaju nedoumice, istaknuto je u saopštenju.

Takođe, konstatovano je da je potrebna detaljna analiza strukture sive ekonomije po sektorima, kako bi inspektori imali jasniju sliku koja bi im pomogla u postupanju prema neregistrovanim subjektima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.07.2015.