Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA OD 29. JULA 2015. GODINE PONOVO U STATUSU POVLAŠĆENE NACIJE U TRGOVINI SA SAD: Nova odluka Kongresa omogućava retroaktivnost, tako da će carinska služba SAD vratiti srpskim izvoznicima carine koje su platili tokom prekida GSP tretmana


Srbija će od 29. jula 2015. godine ponovo moći da izvozi u SAD bez carina oko 5.000 proizvoda i taj povlašćeni status važiće do kraja 2017. godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

Prethodni Generalni sistem preferencijala (GSP), koji je američki Kongres odobrio Srbiji, istekao je 31. jula 2013. godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu i na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD.

Nova odluka Kongresa, kojom se Srbiji obnavlja status povlašćene nacije u trgovini, omogućava retroaktivnost, tako da će carinska služba SAD vratiti srpskim izvoznicima carine koje su platili tokom prekida GSP tretmana.

Izvoznici mogu da očekuju povraćaj novca 90 dana od obrade podataka.

Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetkom većine tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, satova, ručnog putnog pribora, radnih rukavica, kožne odeće, čelika i proizvoda od čelika, stakla i proizvoda i proizvoda elektronike.

Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, odnosno mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije.

Preduzeća iz Srbije do sada nisu dovoljno koristila trgovinske pogodnosti SAD, a najviše se izvozi naoružanje, automobili, električni motori, generatori, smrznuto voće i povrće.

Vrednost izvoza srpske privrede u SAD u 2013. godini iznosila je 524 miliona, a u 2014. oko 280 miliona dolara.

Izvor: Vebsajt Beta, 28.07.2015.