Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 28. jula 2015. godine održane sednice Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo - razmatrano i prihvaćeno više predeloga zakona


39. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Na sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, održanoj 28. jula 2015. godine, članovi Odbora razmotrili su i prihvatili, u načelu, Predlog zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i Predlog zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Predloge zakona, ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obrazlagao je Saša Stojanović, pomoćnik ministra.

Stojanović je upoznao prisutne sa Predlogom zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, naglasivši da je njime uređena materija u nadležnosti Republike Srbije, koja podrazumeva javni prevoz, prevoz tereta za sopstvene potrebe, kao i drugi uslovi u pogledu organizacije i obavljanja prevoza u drumskom saobraćaju.

Kada je reč o Predlogu zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, istim se uređuje domaći i međunarodni prevoz putnika, nepravilnosti utvrđene u praćenju stanja putnika s ciljem uvođenja reda na saobraćajnom tržištu prevoza i pružanja staničnih usluga. Takođe, Predlogom se sprečava pojava nelegalnog obavljanja javnog prevoza putnika u domaćem i međunarodnom prevozu, zaključio je pomoćnik ministra.

24. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanoj 28. jula 2015. godine, razmotren je u načelu Predlog zakona o udžbenicima, koji je podnela Vlada.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, obrazlažući Predlog zakona o udžbenicima, istakao je da se ovim zakonom uređuje pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i nastavnih materijala i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Ministar je naveo da će Predlog zakona obezbediti kvalitetnije udžbenike za sve razrede i na svim jezicima na kojima se izučavaju ti predmeti kako za osnovne tako i za srednje škole. Posebno je istakao da je ponuda udžbenika za srednje i stručne škole gotovo nepromenjena, navodeći da veliki broj istih datira iz devedesetih godina. Imajući u vidu navedeno, Predlog zakona uvodi nove institute i nove kategorije udžbenika u cilju povećanja kvaliteta i dostupnosti udžbenika svim učenicima, istakao je Verbić.

Novim zakonom uspostaviće se bolja transparentnost u postupku odobravanja izbora udžbenika.

Ministarstvo je u obavezi da svake četvrte godine objavljuje javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje udžbenika, kao i da svake četvrte godine objavljuje Katalog. U Katalog se uvršćuju udžbenici sa Liste i to udžbenici za isti predmet u istom razredu koje su izabrale škole koje pohađa najmanje pet odsto učenika određene generacije.

"Ukoliko je nakon izjašnjavanja škola izabrano više od šest udžbenika, sa procentom od 5%, u Katalog će biti uvršteno šest udžbenika sa najvećim procentom, istakao je Verbić.

Ono što je od posebnog značaja je da je novim Predlogom zakona predviđeno odvajanje veće sume novca za štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina.

"Novim Predlogom zakona o udžbenicima postiže se ušteda u porodičnom budžetu, uvođenjem udžbeničkog kompleta, zabranom nametanja kupovine dodatnih nastavnih sredstava bez potpune saglasnosti roditelja i donošenjem novog plana udžbenika, po kojem će biti jasno utvrđeno šta je od udžbenika zaista neophodno", istakao je ministar.

Nakon rasprave koja je usledila članovi Odbora su većinom glasova, odlučili da predlože Narodnoj skupštini da prihvati u načelu Predlog zakona o udžbenicima.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 28.07.2015.