Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA 11. SEDNICA POKRAJINSKOG SOCIJALNO - EKONOMSKOG SAVETA


Dnevni red održane, 11. sednice Pokrajinskog socijalno - ekonomskog saveta, obuhvatio je i dve socijalno značajne teme posvećene stavovima socijalnih partnera o usvojenim zakonima u radno-socijalnoj sferi: Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o radu i Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Povodom nedavno usvojenih izmena Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predstavnik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, ukazao je na činjenicu da je prilikom njihovih donošenja izostao dijalog socijalnih partnera.

"Donošenje Zakona o radu je moralo proći socijalni dijalog, bez koga se o sudbini radnika ne može odlučivati. U ovakav dijalog moraju biti uključeni predstavnici sindikata, poslodavaca i vlasti, kako bi se zajednički postigao dogovor", istakao je Vasin. Socijalni partneri su mišljenja da se oko suštinskih promena mora dogovarati, jer je dogovor ljudska tekovina koja može dovesti do rešenja. Ukoliko izostane dijalog, dolazi do mnoštva konflikata. PSES predstavlja mesto gde se neguje suštinski dijalog", rekao je Miroslav Vasin.

On je dodao da se iz perspektive poslodavaca, nove vrednosti stvaraju u privredi, a oni očekuju da dođe do očuvanja postojećih radnih mesta i otvaranja novih, kao i poboljšanja životnog standarda. Ove promene predstavnici poslodavaca vide kao početak kompromisa, jer novi Zakon o radu treba da predstavlja okvir uređenja odnosa između poslodavaca i radnika. Ipak, neprihvatljiva je činjenica da je izostala javna rasprava i učešće PSES, te da deo odgovornosti snose i sindikalne organizacije. Poslodavci su stava da je potrebno privredni ambijent uskladiti sa realnim stanjem,,na terenu", koji uslovljava mere zapošljavanja.

"S obzirom da je izostala javna rasprava povodom ovih zakona, značajno je da se čuje reč socijalnih partnera. Smatram da je ovakvim donošenjem zakona značaj socijalnog dijaloga u Srbiji znatno umanjen. Dugi niz godina nastojimo da istrajemo u borbi da se jedna od najvrednijih evropskih tekovina - socijalni dijalog - uvede u praksu u našoj zemlji. Postavlja se pitanje na koji način će se dijalog obnoviti nakon ovakvih poteza. Posledice mogu da budu veoma ozbiljne, jer je izostala i solidarnost samih socijalnih partnera. Pokušaćemo da u AP Vojvodini očuvamo socijalni dijalog u okviru PSES-a", rekao je Vasin i dodao da je stvoren je sukob između sveta rada i sveta kapitala usled nedostatka dijaloga i javne rasprave.

Druga tema se ticala inicijative za donošenje Zakona o zanatskoj delatnosti. Naime, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Grada Novog Sada, koja je održana 8. jula 2014. godine, razmatran je predlog za pokretanje inicijative za donošenje Zakona o zanatskoj delatnosti. Na ovoj sednici je usvojen i zaključak na osnovu koga Savet Grada Novog Sada pokreće inicijativu za donošenje pomenutog zakona na republičkom nivou, te je Pokrajinskom socijalno-ekonomskom savetu upućena inicijativa kako bi se ova delatnost zakonski uredila. Tako bi se olakšalo otvaranje zanatskih radnji i poslovanje preduzetnika u oblasti zanatske delatnosti. Zakon o zanatskoj delatnosti bi umnogome regulisao pitanje sive i crne ekonomije u kojoj se nalaze mala i mikro preduzeća koja se bave ovom delatnošću. Donošenje zakona bi rešilo preduzetnicima iz ove sfere i mnoga egzistencijalna pitanja i smanjenja stope nezaposlenosti u ovoj sektoru.

Inicijativa PSES-a da se zanatska delatnost uredi zakonom biće prosleđena Pokrajinskoj vladi. Neophodno je stvoriti sistem kako bi se preduzeća preusmerila iz sive zone u sferu legalnog poslovanja, kao i uspostavljanje sistema nagrađivanja revnosnih poslodavaca ove sfere.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je u ime Pokrajinske vlade prihvatio inicijativu za donošenje Zakona o zanatskoj delatnosti, a istu je prihvatila i Unija poslodavaca, uz predlog da se na jednoj od narednih sednica PSES postojeći tekst Zakona uvrsti u dnevni red kako bi podlegao raspravi socijalnih partnera.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 28.7.2014.