Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENE ZAKONA O RESTITUCIJI: PREDLAžE SE RESTITUCIJA U NATURI UZ SUPSTITUCIJU


Mreža za restituciju danas je u dopisu premijeru zatražila da Vlada Srbije bez odlaganja pristupi izmenama zakona o restituciji u skladu sa jedino mogućim načelom vraćanja oduzete imovine u naturi.

Restitucija u naturi, uz supstituciju kao jedino realno održiva i primenljiva rešenja, izmenama zakona o restituciji i usklađivanjem a ne suprotstavljanjem propisa o privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji, mogla bi brzo i efikasno da se sprovede, navodi se u dopisu.(Jan Valo

Time bi se, kako je navedeno, pospešile direktne investicije neopterećene monopolskim, "burazerskim", "kriminalnim" i najgorim "partijskim" dogovorima.

Istovremeno, ovakvim rešenjem bi se umanjila ili potpuno ukinula potreba za izdvajanjem budžetskih sredstava za potrebe restitucije, saopštio je predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Bogdan Veljković.

"Nakon što su se u skupštinskoj proceduri našli novi predlozi Zakona o privatizaciji i stečaju, a posebno nakon objavljivanja nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, evidentno je da se ponovo pogrešno kao i 1991. i 2001. godine daje prednost postupcima privatizacije gde su posrednici i izvršioci političari i političke partije", navodi se u saopštenju.

U Mreži za restituciju su zabrinuti što je prethodnih decenija nekolicina tajkuna besplatno koristila, eksploatisala čitave blokove državnog građevinskog zemljišta, koje se, kako je ocenjeno, izmenama zakona o planiranju i izgradnji, pokušava preprodati, proglasiti "javnim interesom".

Dodatni razlog za brigu je, nedostatak volje da se javna svojina detaljno popiše pre bilo kakvog daljeg otuđenja ili opterećenja, navodi se u dopisu.

Izvor: Tanjug