Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE: Ključne probleme u ostvarivanju ravnopravnosti LGBTI+ osoba su nepravilna primena propisa prilikom izdavanja dokumenata transrodnim i transpolnim osobama, kao i javno izražavanje homofobnih i diskriminatornih stavova kojima se podstiče nasilje


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom Međunarodnog dana ponosa da se i pored pozitivnih pomaka, pripadnici LGBTI+ zajednice i dalje suočavaju sa socijalnom distancom, kao i sa razlitičim oblicima nasilja i diskriminacije.

Kontinuirano treba raditi na prevazilaženju svih prepreka koje onemogućavaju našim LGBTI+ sugrađanima da budu ravnopravni članovi društva. Odgovornost je i na medijima, posebno jer se neadekvatnim izveštavanjem osnažuju predrasude i stereotipi, ugrožava bezbednost i narušava dostojanstvo i integritet neke ličnosti. Način na koji su pojedini mediji preneli vest o nestanku devojke iz Kovilja, za oštru je osudu. Otkrivanje transrodnog identiteta osobe, uz navođenje starog imena i fotografije, nedopustivo je i predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009 i 52/2021), prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka, ističe Janković.

Kao ključne probleme u ostvarivanju ravnopravnosti LGBTI+ osoba poverenica navodi nepravilnu primenu propisa prilikom izdavanja dokumenata transrodnim i transpolnim osobama koja utiče na važne životne oblasti, kao i javno izražavanje homofobnih i diskriminatornih stavova kojima se podstiče nasilje prema LGBTI+ populaciji.

Kada je reč o pritužbama podnetim Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, najviše njih se u protekloj godini odnosilo na postupanje organa javne vlasti i oblast rada i zapošljavanja. Poverenik je zato, između ostalog, učestovao u izradi Vodiča za primenu antidiskriminacionih propisa u cilju unapređenja položaja LGBTI+ osoba na tržištu rada u okviru projekta „Radimo zajedno“ kojim se promoviše raznolikost, jednakost i inkluzija na radnim mestima.


Izvor: Vebsajt Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, 27.06.2023.
Naslov: Redakcija