Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNI DUG DOSTIGAO 35,3 MILIJARDI EVRA, ODNOSNO 56,5% BDP: Inflacija tokom maja bila druga najveća u Evropi


Javni dug je krajem prvog kvartala 2023. dostigao 35,3 milijardi evra (56,5 procenata BDP-a), što je za 1,9 milijardi evra više nego na kraju 2022, a za 4,6 milijardi evra više u odnosu na kraj prvog kvartala prošle godine.

NBS nastavila je zatezanje monetarne politike, od početka godine referentna kamatna stopa je povećana za 1,25 odsto, a kreditna aktivnost opada, dok udeo loših kredita ne raste.

Po prvi put od 2016. godine neto krediti banaka privredi i stanovništvu opadaju. Uprkos opštim negativnim kretanjima, udeo loših kredita ne raste, piše Kvartalni monitor.

Inflacija u Srbiji je tokom maja bila druga najveća u Evropi, a jedini lošiji rezultat zabeležen je u Mađarskoj. Razlog za to je što je Srbija, za razliku od većine drugih zemalja Evrope, odložila povećanje cena energenata sa 2022. na tekuću godinu, navodi se u najnovijem biltenu „Kvartalni monitor“.

Nakon majske pauze, Narodna banka Srbiju (NBS) je u junu ponovo povećala referentnu kamatnu stopu u cilju obuzdavanja inflacije, verovatno kao odgovor na novi rast javne potrošnje, navodi se u analizi.

U martu je inflacija dostigla  vrhunac od 16,2 odsto, nakon čega je počela blago da opada, a procene su da će do kraja godine opasti na nivo od devet do deset odsto, što je ipak više od projektovanih osam dsto).

Usporavanje inflacije u Srbiji evidentno je od aprila, usled slabljenja globalnih inflatornih pritisaka i restriktivnije monetarne politike.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 28.06.2023.
Naslov: Redakcija