Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNI UREDBE O USLOVIMA I NAČINU DODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PODSTICANJE UNAPREĐENJA TURISTIČKOG PROMETA DOMAĆIH TURISTA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE: Novina je da pored usluge smeštaja korisnici vaučera imaju pravo i na uslugu doručka, polupansiona ili pansiona u istom ugostiteljskom objektu koji pruža subvencionisanu uslugu smeštaja


Na sednici Vlade, koja je održana 27.6.2022. godine usvojena je

Uredba o izmenama i dopuni Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 70/2022 - Uredba o izmenama i dopuni Uredbe).

Danom objavljivanja u "Sl. glasniku RS", odnosno 27.6.2022. godine Uredba o izmenama i dopuni Uredbe je počela da se primenjuje.

Podsticanje razvoja domaćeg turizma sprovodi se kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje ugostiteljskih usluga smeštaja, sa mogućnošću korišćenja usluge doručka, polupansiona ili pansiona u istom ugostiteljskom objektu, na teritoriji Republike Srbije (dalje: vaučer), u trajanju od najmanje pet noćenja, izvan mesta prebivališta korisnika vaučera.

Vrednost novih vaučera je 15.000 dinara.

Pravo na korišćenje vaučera u iznosu od 10.000 dinara imaju lica koja su u 2022. godini ostvarila pravo na vaučer u iznosu od 5.000. dinara. Ta lica treba da ispune sve propisane uslove, koja se pre svega odnose na kategoriju lica koja ostvaruju pravo na vaučer.

Ranije dodeljen vaučer iznosu od 5.000. dinara može da se koristi samo za uslugu smeštaja.

Lica koja mogu da ostvare pravo na vaučer u smislu ove uredbe su:

1) korisnici prava na penziju;

2) nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade);

3) korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita;

4) korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje;

5) radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno;

6) ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno;

7) korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;

8) nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom poljoprivredi ruralnom razvoju("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 10/2013 - dr. zakon, 101/2016, 67/2021 - dr. zakon i 114/2021);

9) studenti.

Studenti subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, pored mesta prebivališta, ne mogu da ostvare i u mestu studiranja.

Korisnik vaučera može ostvariti pravo na subvencionisano korišćenje usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima samo po jednom osnovu.

Korisnik vaučera je dužan da vaučer koristi lično, isključivo za ugostiteljske usluge ugostiteljskom objektu za koji je izdata potvrda rezervaciji, koja je generisana iz CIS-a, na način propisan ovom uredbom.

Vaučeri se mogu koristiti zaključno sa 31.10.2022. godine, izuzev vaučera izdatih do dana stupanja na snagu ove uredbe, koji se mogu koristiti do 20.11.2022. godine.

Novina je da pored usluge smeštaja korisnici vaučera imaju pravo na uslugu doručka, polupansiona ili pansiona u istom ugostiteljskom objektu koji pruža subvencionisanu uslugu smeštaja.

Izuzetno, po Zakonu ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) ugostitelji fizička lica, koja obavljaju delatnost u objektima domaće radinosti vrste kuća, apartman ili soba, mogu da pružaju samo uslugu smeštaja - ali u tom slučaju korisnik vaučera može uslugu smeštaja da koristi u dužem vremenskom trajanju.

Znači lice, koje ispunjava uslove za vaučer, kao i do sada, treba da:

- rezerviše smeštaj kod ugostitelja sa liste prijavljenih ugostitelja, koju je objavilo ministarstvo - o čemu dobija potvrdu, koja mora biti generisana iz sistema eTuriste,

- se sa potrebnom dokumentacijom i potvrdom o rezervaciji prijavi kod pošte.

Po izvršenoj proveri - za ona lica koja ispunjavaju uslove preduzimaju se potrebne radnje za štampanje vaučera i ekspedicije vaučera na adresu korisnika.

Izvor: Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 28.06.2022.
Naslov: Redakcija