Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KVALITETU PROIZVODA OD MLEKA I STARTER KULTURA: Po uzoru na pravilnik koji reguliše kafu i proizvode od kafe, precizno regulisati šta je sladoled, a šta ne


Sladoled je nekada bio poslastica koja se pravila isključivo od mleka i jaja, a danas se tako zove i zamrznuta i obojena voda, mnogi se prave od aroma i biljnih masti, a na deklaracijama neretko piše da sadrže „preliv ukusa jagode i lešnika“ umesto ovog voća. Od nedavno je stupio na snagu Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 159/2020), koji je propisao da na kesicama ovog napitka ne sme stajati taj naziv ako u njoj ima dodataka poput cikorije, graška ili nekih žitarica, a pojedini stručnjaci smatraju da bi i kod sladoleda trebalo podvući jasnu crtu - između poslastice i zašećerene i zamrznute vode, da bi kupcima bilo jasnije šta je u kornetu ili na štapiću.

Potrošačima je na visokim temperaturama uglavnom najvažnije da su ovi proizvodi hladni i slatki, dok im je manje bitno šta zapravo jedu. To uglavnom piše sitnim slovima u deklaracijama. Iako na njih retko obraćamo pažnju stručnjaci napominju da postoji značajna razlika izmeđi sladoleda i dezerta.

Iz Uprave za veterinu za Euronews Srbija kažu da, prema Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura ("Sl. glasnik RS", br. 33/2010, 69/2010, 43/2013 - dr. pravilnik i 34/2014), već postoji podela na pet vrsta sladoleda. Navode da se smrznuti dezerti proizvode i prodaju kao krem sladoled, mlečni sladoled, sladoled, smrznuti voćni dezert i smrznuti aromatizovani dezert.

Oni napominju da je veterinarska inspekcija stalno prisutna u proizvodnim pogonima sladoleda, koji moraju biti registrovani u Upravi za veterinu.

„U proizvodnji se kontroliše ulazna sirovina, mleko i jaja, dodaci, ali i gotov proizvod. U letnjem periodu kontrole su, prema mesečnim planovima, češće. Svi sladoledi koji se nalaze na tržištu ispunjavaju kriturijeme kvaliteta i zdravstveno su bezbedni“, kažu za Euronews Srbija u Upravi za veterinu.

Oni napominju i da sladoled iz uvoza u zemlju ulazi na osnovu rešenja o nesmetanom uvozu koje izdaje Uprava za veterinu, pod inspekcijskim nadzorom granične veterinarske inspekcije.

Specijalista za ishranu Jagoda Jorga smatra da bi trebalo razgraničiti šta može da nosi naziv sladoled, a šta ne.

Izvor: Izvor: Euronews Srbija, Zlatica Radović, 25.06.2022.
Naslov: Redakcija