Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN JE VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "PORESKI TRETMAN PRIHODA KOJI OSTVARUJU NEREZIDENTNA FIZIČKA LICA OD DOMAĆIH PRAVNIH LICA"


Kompanija Paragraf organizovala je 28. juna 2022. godine vebinar na temu "Poreski tretman prihoda koji ostvaruju nerezidentna fizička lica od domaćih pravnih lica".

U praksi se često događa da domaća pravna lica angažuju nerezidentna fizička lica za pružanje različitih usluga (posredovanje, konsultantske usluge, inženjerske usluge i sl.).

S tim u vezi, u praksi se postavlja pitanje kakav poreski tretman imaju ovi prihodi, tj. da li po tom osnovu postoji obaveza obračunavanja poreza po odbitku. Takođe, imajući u vidu da je reč o angažovanju nerezidentnih fizičkih lica, postavlja se i pitanje da li postoji obaveza plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za ta lica.

Pored toga, u ovim slučajevima postoji i mogućnost primene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i sporazuma o socijalnom osiguranju, pa je potrebno sagledati i taj aspekt.

Na kraju, budući da je reč o uslugama koje strana fizička lica pružaju domaćim licima, postavlja se i pitanje kakav je PDV tretman takvih usluga, tj. da li postoji obaveza internog obračuna PDV.

Pored opštih pravila, na vebinaru je bilo reči o specifičnim i čestim pitanjima i nedoumicama koja se pojavljuju u praksi. S tim u vezi, učesnici koji nemaju mnogo iskustva sa navedenom temom, imali su priliku da steknu osnovna i sistemska znanja vezana za predmetna pravila, dok su ostali učesnici mogli da prodube i obogate svoje postojeće znanje.

Predavači, Aleksandar Milanović - glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", Olica Pješčić - pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" i Marija Torlak - odgovorni urednik i rukovodilac grupe za zarade stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", pažnju su posvetili sledećim temama:

  • Oporezivanje prihoda nerezidentnih fizičkih lica iz ugla Zakona o porezu na dohodak građana;
  • Mogućnost primene beneficiranog poreskog tretmana u skladu sa ugovorima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja;
  • Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje iz ugla domaćih propisa i mogućnost primene sporazuma o socijalnom osiguranju;
  • PDV tretman usluga koje pružaju strana fizička lica domaćim pravnim licima.
Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 28.06.2022.