Zastava Bosne i Hercegovine

POPISANO ČAK 1.000 NEPORESKIH DAŽBINA: Visina određenih taksa u pojedinim samoupravama se razlikuje za fizička i pravna lica


Adresa u Srbiji, između ostalog, određuje i koliko će građanina koštati usluge lokalne administracije.

Tokom poslednjeg pokušaja, na uzorku od 35 opština i gradova, popisano je čak 1.000 neporeskih dažbina. Od opštine do opštine zavisi koliko je razloga za plaćanje, ali i koliki su iznosi. Molbu, zahtev, predlog, prijavu žitelji u Rumi tako plaćaju svega 20 dinara, dok stanovnici Ade za istu stvar treba da ih izbroje čak 300.

Uopšte nije svejedno gde mladenci planiraju svadbu. Naročito ako žele da ih matičar venča u restoranu ili nekom drugom mestu, van same matične kancelarije. Tu su, čini se, u najboljoj situaciji žitelji Brusa. Ukoliko bi zavete da razmene na dva kilometra od opštine, ovo će ih koštati 4.540 dinara, a preko ove razdaljine - 8.760 dinara. U Ćupriji ne prave razliku u udaljenosti, ali prave u radnom vremenu. Tokom radne nedelje, van ureda, venčanje košta 5.000 dinara. Isto to vikendom i praznikom staje - 12.000 dinara. Iznosi su znatno manji ukoliko mladenci dolaze u zgradu Opštine, i to u radno vreme. U Negotinu je ta taksa 250 dinara, u Brusu 340, Ćupriji 500, a u Šidu 1.000 dinara.

Dažbine su skuplje za privredu nego za građane. Najveći iznosi se plaćaju za postupke u oblasti ispunjavanja uslova za obavljanje delatnosti, oko 40.500 dinara, i urbanizama i građevinarstva, oko 17.000 dinara. Najniži su iznosi za upise u registar i izdavanje potvrda iz registra - u proseku oko 800 dinara.

- Postoje značajne razlike u broju taksa odnosno tarifnih stavova po lokalnim samoupravama - objašnjava Jelena Rančić, koordinatorka za analitiku u NALED-u. - Broj tarifnih redova se kreće u rasponu od deset, koliko ih ima u opštini Ruma do čak 144 u opštini Knjaževac. Istraživanje među 15 lokalnih samouprava je pokazalo velike razlike u iznosima. Nema nikakve zakonitosti. Ni u broju taksa u odnosu na veličinu opštine, niti u broju u odnosu na ukupan prihod od taksa. Opštine od njih ubiraju mala sredstva. U slučaju administracija koje su propisale najviše taksa, one čine svega 0,001 odsto ukupnih prihoda. U proseku, od njih se uglavnom slije 0,2 odsto sredstava. Ti prihodi su za njih beznačajni i deluje da predstavljaju veće opterećenje nego što imaju prihodan značaj. Pojedine samouprave iznose nisu menjale od 2019. godine, što takođe, pokazuje koliko su im značajne.

Visina određenih taksa u pojedinim samoupravama se razlikuje za fizička i pravna lica. Izdavanje uverenja o starosti objekta u opštini Bajina Bašta za građane iznosi 2.000, a za pravna lica 3.500 dinara. U okviru napomene za pojedine takse, propisano je da ako se donosi jedno rešenje ili akt po zahtevu više lica, taksa se plaća onoliko puta koliko ima lica kojima se rešenje ili akt uručuje, što navodi na zaključak da se radi o parafiskalnoj dažbini.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 24.06.2021.
Naslov: Redakcija