Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Doneta Uredba o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko-katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko-katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija.

Građani ubuduće više neće morati lično da odlaze na šalter Republičkog geodetskog zavoda kako bi izvadili list nepokretnosti, jer će sav posao prenosa nepokretnosti obavljati kod notara.

Takođe, Uredbom je precizirano da javni beležnici i geodetske organizacije ne mogu da naplaćuju naknadu za izdavanje predmentnih listova, osim takse koju je propisao Zakon o republičkim administrativnim taksama, s obzirom na to da Republički geodetski zavod uspostavlja i održava bazu podataka katastra nepokretnosti i katastra vodova.

Štampanje dokumenata iz ove baze podataka nije potrebno i treba da predstavlja samo izuzetak od pravila da se dokumenta izdaju u digitalnom formatu.

S obzirom na to da se Zavodu tokom samo jednog meseca podnese oko 40.000 zahteva, primena Uredbe značajno će uticati na uštedu vremena građana i zaposlenih u Zavodu.

Vlada je donela odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog obilnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova u junu 2020. godine, koji su izazvali štetu na porodičnim i javnim stambenim objektima i objektima infrastrukture.

Vlada Srbije odlučila je da u što kraćem roku pruži odgovarajuću pomoć građanima i započne saniranje oštećenja na lokalnoj infrastrukturi.

Za otklanjanje posledica poplava, Sektor za vanredne situacije uputiće dodatne količine evrodizela opštinama Ljubovija, Krupanj, Arilje, Lučani, Osečina i Kosjerić.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.06.2020.
Naslov: Redakcija