Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: 4.600 stambenih zajednica bez upravnika, te mogu očekivati prinudne


U Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica, 4.600 je bez upravnika i one mogu očekivati prinudne upravnike, kaže rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije, Mirjana Kovačević.

Ona je navela da su odbornici Skupštine grada Beograda donošenjem Odluke o minimalnoj visini iznosa tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada, visini iznosa naknade u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika i minimalnoj visini iznosa na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade, postupili u skladu sa instrukcijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje su donete krajem prošle godine, a kojima su utvrđeni kriterijumi kako će se utvrđivati naknada.

"Naknada polazi od prosečne neto zarade u jedinici lokalne samouprave, od broja posebnih i samostalnih delova zgrade, a to su - stan, garaža, garažno mesto poslovni prostor, garažni boks i od namene tih delova. To znači da će vlasnici stanova plaćati jednu naknadu u odnosu na vlasnike garažnih mesta", napominje Kovačevićeva.

Kaže da, iako se očekivalo, Beograd ipak nije najskuplji po visini naknade.

"U Zrenjaninu je naknada za prinudne upravnike oko 311 dinara, a u Beogradu 240. Prinudni upravnik je profesionalni upravnik i on obavlja iste poslove kao profesionalni upravnik. Upravljaće održavanjem zgrade dok se stanari ne odluče da odaberu među sobom upravnika ili profesionalnog upravnika", objašnjava Mirjana Kovačević.

Dodaje da u Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica, a da je 4.600 bez upravnika.

"Te zajednice mogu da očekuju prinudnog upravnika. Ima 750 upravnika registrovanih u PKS, a svakako najviše ih je u Beogradu i možemo očekivati da će biti dovoljno prinudnih upravnika, jer veliki broj radi sa preko 50 zgrada", kaže Kovačevićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 27.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija