Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Proširenje nadležnosti individualnih i kolektivnih radnih sporova, uvođenja mogućnosti zaključenja sporazuma u individualnim sporovima, produženje rokova


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Kako se navodi u razlozima za donošenje izmena i dopuna Zakona o mirnom rešavanju sporova, dvanaestogodišnja primena zakona je ukazala na mnoge probleme zbog kojih je bilo potrebno unaprediti postojeći zakon.

Cilj izmena je da se kroz proširenje nadležnosti individualnih i kolektivnih radnih sporova, uvođenja mogućnosti zaključenja sporazuma u individualnim sporovima, produženje rokova i praćenje rezultata rada dodatno afirmiše način rešavanja spora.

Republička agencija za mirno rešavanje sporova ustanovljena je Zakonom i jedina je specijalizovana institucija za mirno rešavanje individualnih i kolektivnih radnih sporova.

Od 2005. godine do kraja 2016. godine pokrenuto je 14.192 radna spora, od toga je mirno rešeno 5.118 individualnih radnih sporova i 126 kolektivnih radnih sporova.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.06.2018.
Naslov: Redakcija