Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Student može biti finansiran iz budžeta samo jedanput na istom stepenu studija


Studenti koji su prethodne školske godine studirali prvu godinu o trošku države, a sada žele da na studije krenu od početka, na nekom drugom fakultetu, ne mogu da računaju na budžet, pa makar imali i sto bodova! Ova promena iznenadila je mnoge koji su se spremali za novi prijemni, jer ni oni, ni roditelji nisu računali na trošak od, u proseku, 100.000 dinara.

Studentkinja iz Beograda koja je prošlog leta upisala Pravni fakultet i shvatila da je ipak pogrešila u izboru, neprijatno je bila iznenađena kada ju je prošle nedelje, na šalteru drugog fakulteta dočekala informacija da nema šanse da besplatno dobije indeks, koliko god dobro uradila prijemni.

- Nigde nisam mogla da pročitam takvu informaciju kada sam počela da se spremam za prijemni - kaže studentkinja.  

Ovu novinu predvideo je Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon), usvojen oktobra prošle godine, koji kaže da student može biti finansiran iz budžeta samo jedanput na istom stepenu studija. Pravilo je uvedeno kako bi i studenti prve godine bili ravnopravni sa starijim kolegama.

- Studenti svake godine ponovo stiču uslov za budžetske studije. Kao što ne mogu dva puta da budu finansirani iz budžeta na starijim godinama, tako ne mogu ni na prvoj, bez obzira na to da li je na jednom ili na dva fakulteta - objašnjava prof. dr Nada Kovačević, prorektorka Univerziteta u Beogradu. - Kandidati, kada su se prijavljivali za polaganje prijemnog ispita, potpisali su izjavu o tome da li su već bili u statusu budžetskog studenta. Na nivou Univerziteta u Beogradu možemo da proverimo sve upisane studente da li su napisali tačne podatke u izjavi. Nažalost, za druge univerzitete to ne možemo, ali to će biti moguće kada svaki student dobije jedinstveni obrazovni broj.

Na državnim fakultetima kažu da su za ovu novinu znali već sa usvajanjem zakona, a da im je stručno uputstvo stiglo pre oko tri nedelje. Sa uputstvom je od Ministarstva prosvete došla i izjava koju studenti potpisuju.

Mašinski fakultet već ima veliki broj kandidata koji su ranije bili na budžetu. U studentskoj službi objašnjavaju da među njima ima i brucoša sa Elektrotehničkog fakulteta.

- Kada su kod njih, u velikoj konkurenciji, uspeli da budu na budžetu, verovatno su i kod nas visoko rangirani - kažu u studentskoj službi. - Preliminarna rang-lista je jedinstvena, a kada bude konačna lista, pored njihovog imena, iako imaju veliki broj bodova, stajaće da su u statusu samofinansirajućeg. Naravno, ako osvoje 48 ESPB, drugu godinu upisuju o trošku države.

Kandidati potpisuju izjavu da nisu studirali na budžetu, ali njima na savest ostaje da li će lagati ili govoriti istinu. Univerziteti između sebe nemaju mehanizam da provere da li je neko prešao sa jednog na drugi fakultet i već besplatno studirao. A i na fakultetima ne znaju koja bi kazna bila primerena za one koji slažu.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 28.06.2018.
Naslov: Redakcija