Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA VOJVODINE: Izbori za novog predsednika AKV zakazani za 30. jun 2017. godine. Očekuje se i potvrđivanje mandata novim članovima Upravnog odbora, izbor disciplinskih organa i izbor potpredsednika komore


Izbori za novog predsednika Advokatske komore Vojvodine održaće se u petak, 30. juna 2017. godine, saopštila je grupa novoizabranih delegata Skupštine AKV.

Oni navode da se očekuje potvrđivanje mandata novim članovima Upravnog odbora, izbor disciplinskih organa i izbor potpredsednika i predsednika Advokatske komore.

Kandidati za predsednika Advokatske komore Vojvodine su advokati Vladimir Beljanski iz Novog Sada, Predrag Basarić iz Pančeva i Laslo Joža iz Subotice.

"Izborna skupština je započeta 24. juna, ali nije dovršena zbog toga što nakon verifikacije mandata novih delegata staro rukovodstvo nije obezbedilo izborni materijal i nije uputilo pozive novim delegatima Skupštine. Izbori bi trebalo da okončaju krizu u Advokatskoj komori Vojvodine koja traje od januara kada je prethodnom rukovodstvu istekao mandat. Advokati - delegati u Skupštini Advokatske komore Vojvodine očekuju i traže od prethodnog rukovodstva da ne opstruiše rad Skupštine kao najvišeg organa AKV, da se više nikada ne ponovi angažovanje privatnog obezbeđenja koje je sprečavalo advokate da prisustvuju prethodnoj sednici i da odluke Skupštine AKV budu prihvaćene radi interesa svih advokata u Vojvodini i Srbiji", navode u pismu medijima delegati kojima su prošlog petka verifikovani mandati.

Inače, Vladimir Beljanski je prvi kandidat za predsednika koji je objavio svoj predizborni program sa predloženim konkretnim merama koje komora treba da preduzme u bliskoj budućnosti radi izlaska iz organizacione krize, zaštite interesa advokata i vraćanja pređašnjeg ugleda.

Podsetimo, na izbornoj skupštini Advokatske komore Vojvodine koja je održana u subotu, 24. juna 2017. godine verifikovani su mandati novih delegata, koji ipak nisu odlučivali o izboru novog rukovodstva kako je to bilo predviđeno. S druge strane, još uvek aktuelni predsednik AKV-a Srđan Sikimić je rekao da izborna skupština nije ni imala kvorum.

"Iako Skupštinu čini 81 delegat, o izborima je odlučivalo njih 40, što ne može predstavljati kvorum jer kvorum čine 42 delegata. Time je ponovo, u orkestraciji grupe delegata došlo do nasilja nad pravom, zloupotrebe Skupštine i donošenja nezakonitih i ništavih odluka", rekao je Sikimić.

Još nije poznat zvaničan stav trenutnog rukovodstva AKV o održavanju izbora 30. juna.

Izvor: Vebsajt 021, 28.06.2017.
Naslov: Redakcija