Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Javne finansije ugrožene fiskalnim problemima gradova i lokalnih samouprava


Loše upravljanje finansijama na lokalu jedan je od najvećih problema javnih finansija i Vlada Republike Srbije bi morala da donese konkretne mere za rešavanje tog problema, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je na konferencija za novinare, na temu "Analiza finansijskih problema lokalne samouprave i lokalnih javnih preduzeća", ukazao da je ključna strukturna slabost lokalnih budžeta manjak javnih investicija, a neopravdano velike subvencije.

Petrović je naveo da lokalna javna preduzeća u Srbiji dobijaju godišnje preko 200 miliona evra subvencija ili oko 10 odsto budžeta i da su one veće nego što su subvencije za Železnicu i Resavicu zajedno, a koje su oko 120 miliona evra.

Uprkos velikim subvencijama lokalna javna preduzeća, kako je dodao i dalje posluju sa gubitkom koji se procenjuje da je godišnje 50 miliona evra, a i komunalne usluge koje pružaju su nedopustivo loše.

"Zajedno sa svojim preduzećima, gradovi i opštine imaju dug od gotovo milijardu evra, a uz to kasne i u plaćanju dospelih obaveza prema dobavljačima u iznosu od preko 300 miliona evra, a neplaćanje obaveza lokalne samouprave i njenih javnih preduzeća širi probleme lokalne vlasti dalje ka privredi, a naročito ka republičkim javnim preduzećima i tako usporava privredni rast zemlje", ukazao je Petrović.

On je naglasio da pored toga što fiskalni problemi lokalne samouprave ugrožavaju javne finansije zemlje, one smanjuju i kvalitet života građana Srbije, jer su zbog neuređenih finansija gradova i opština, usluge koje građani dobijaju od lokalnog nivoa vlasti na zabrinjavajuće niskom nivou.

Petrović je precizirao da Srbija po pristupu ispravnoj pijaćoj vodi, tretmanu otpada, prečišćavanju otpadnih voda, kao i procentu upisa dece u predškolske ustanove, znatno zaostaje ne samo za razvijenim zemljama EU, već i u odnosu na uporedive zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE).

On je dodao da su procene da je godišnji nedostatak javnih investicija lokalne samouprave oko 250 miliona evra.

Petrović je istakao i da lokalne samouprave u Srbiji za investicije izdvajaju svega oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 330 miliona evra, dok je prosek u ostalim zemljama CIE oko dva odsto.

"U poslednjih nekoliko godina učešće lokalnih javnih investicija u BDP-u Srbije se smanjuje na oko 0,8 odsto ili oko 250 miliona evra, dok u zemljama CIE raste na oko 2,5 odsto", ukazao je on i dodao da bi investicije lokala trebalo povećati za najmanje 250 miliona evra, a preko polovine tih sredstava je moguće obezbediti reformama lokalnih javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, procene su da bi investicije lokalne samouprave u srednjem roku trebalo povećati za najmanje 75 odsto, što je moguće izvesti uz minimalan ili nikakav rast zaduživanja lokalne vlasti samo sa uštedama na subvencijama.

Petrović je naglasio i da je problemima lokalne samouprave znatno doprinela i centralna država i da je ocena Fiskalnog saveta da je potrebno doneti novo rešenje za finansiranje lokalne samouprave koje bi bilo pažljivo pripremano i bilo trajni osnov za uređenje odnosa centralnog i lokalnog nivoa vlasti i pojedinačnih gradova i opština.

Predsednik Fiskalnog saveta je istakao i da se većina uočenih problema lokalne samouprave pojavljuje u četiri najveća grada u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.06.2017.
Naslov: Redakcija