Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: Podatke o investitorima i izvođačima radova na Koridoru 11 učiniti javno dostupnim


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je uputio Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pismo u kome sugeriše Ministarstvu da učini napor i učini javno dostupnim podatke o investitorima, izvođačima, eventualno podizvođačima radova na Koridoru 11, na proaktivnoj osnovi, tako što će ih objavljivati i redovno ažurirati na zvaničnoj elektronskoj prezentaciji Ministarstva.

Pismo je upućeno povodom obraćanja grupe građana i njihovih pravnih zastupnika koji su Poverenika obavestili da su se istim povodom obratili i još jednom broju državnih organa odnosno funkcionera.

Građani i njihovi pravni zastupnici, ne dovodeći u pitanje značaj radova na autoputu, ukazuju međutim na činjenicu da u toku izvođenja radova neretko dolazi do prouzrokovanja štete na njihovoj imovini, a da su u odsustvu potrebnih informacija lišeni mogućnosti da ostvare zakonsko pravo na naknadu pretrpljene štete odnosno da je traže sudskim putem.

Ukazuju da su u pokušajima da dođu do podataka neophodnih za pokretanje sudskog spora, suočeni s tim da dobijaju kontradiktorne informacije - nekad da je investiror JP "Putevi Srbije", nekad da je to JP "Koridori". Ukazuju takođe da nisu u mogućnosti ni da dobiju informacije o tome ko su izvođači radova, odnosno da se njihovi zahtevi u tom smislu suočavaju sa odgovorima da su u pitanju "tajni ugovori" ili da su izvođači "strane firme" koje su angažovale "nepoznate" podizvođače. Ukazuju i da su pokušaji da na indirektan način dođu do potrebnih informacija o izvođačima ostali neuspešni, budući da su kamioni i druga teška vozila koja prouzrokuju štetu najčešće bez oznaka, a vozači koji njima upravljaju odbijaju da kažu za koga rade.

Ne postoji nijedan legitiman, opravdan razlog da se građanima otežava mogućnost da koriste sva pravna sredstva radi ostvarivanja prava na naknadu eventualne štete na njihovoj imovini. Nema takođe nijednog opravdanog razloga da podaci o investitorima i izvođačima radova na autoputu budu nedostupni javnosti, naprotiv, a još manje za to da izvođenje jednog korisnog projekta izaziva nepotrebne i nepoželjne posledice u vidu nezadovoljstva građana. Naprotiv, država ima obavezu da im svako ostvarivanje prava učini lakšim i jednostavnijim, a da nezadovoljstvo zbog odsustva potrebnih informacija otkloni.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 28.06.2016.
Naslov: Redakcija