Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SPORAZUM Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije o jeftinijem romingu od 30. Juna 2015.godine


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je da bi 30. juna 2015. godine trebalo da počne da se primenjuje sporazum Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovini i Makedonije o jeftinijem romingu.

Sporazumom je predviđeno da će u naredne tri godine doći do postepenog snižavanja cene rominga, s obzirom na to da su one višestruko veće, čak i u odnosu na zemlje Evropske unije.

On je povodom odluke Upravnog suda Crne Gore da taj Sporazum nije u skladu sa interesima tamošnjih operatera, rekao da je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Crne Gore i da je srpska strana dobila uveravanje da će Sporazum stuputi na snagu.

Ljajić je naveo da će regulatorno telo Crne Gore doneti novu odluku koja je u skladu sa Sporazumom.

"Operateri će se verovatno ponovo žaliti, međutim ta žalba ne odlaže izvršenje odluke regulatorne agencije i nadam se da ćemo u sve četiri zemlje već od 30. juna imati jeftiniji roming", naveo je Ljajić.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, propisala je maksimalne cene koje će važiti u narednih godinu dana.

Tako će svi mobilni operateri minut razgovora u odlaznom pozivu od ovog jula smeti da naplaćuju maksimalno 29 evrocenti, bez PDV-a.

Dolazni pozivi u romingu između ove četiri države od idućeg meseca biće ograničeni na maksimum osam centi, bez PDV-a.

Jeftinije će biti i slanje poruka u romingu između Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Od jula će ona moći da košta maksimum devet centi, bez PDV-a. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.06.2015.